- De strør salt i et åpent sår

Professor Trond Nordby mener opposisjonen vet de vil tape en mistillitsvotering mot Sylvia Brustad i Stortinget og tenker på valget til høsten.

- Det er et signal fra opposisjonen og de strør salt i et åpent sår. Brustad er det svake leddet i denne regjeringen og en ulveflokk går jo etter de svakeste, sier Trond Nordby, som er professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, til E24.

Siden regjeringen har flertall i Stortinget vil ikke opposisjonen nå frem med sitt forslag så lenge ingen stortingsrepresentanter for de rødgrønne partiene stemmer for forslaget.

Nordby tror derfor Høyre, Krf og Frp har valget til høsten i tankene.

- Det påkaller jo oppmerksomhet selv om det nok er løskrutt fra opposisjonen, men det minner velgerne svakheter og fadeser som regjeringen er innblandet i.

Klønete håndtering

Han mener Aker-saken har vært håndtert så klønete fra begynnelsen av at opposisjonen like gjerne kunne tatt med tidligere næringsminister Dag Terje Andersen og den redgrønne regjeringen i sitt mistillitsforslag.

Men skulle Brustad faktisk få et flertall i Stortinget mot seg vil hele den rødgrønne regjeringen trolig gå av.

- Er dette noe velgerne egentlig synes er viktig?

- Det er veldig vanskelig å si. Saken er jo avsluttet og forbi så jeg tviler på at det er så mye å hente, men det kan bygge opp under forestillingen om en regjering og minister som er svak.

Blir ikke noe flertall

Professoren mener også at opposisjonen ønsker å se om noen av stortingsrepresentantene i SV eller SP tørr å bryte ut og stemme mot sin egen regjering.

- Er det noen som helst grunn til å tro at dette kommer til å skje?

- Nei, det er det overhode ikke. De er pudler som holdes inne av partipisken og ingen tør å ta konsekvensen av å stemme i mot sin egen regjering, sier Nordby.

Sjelden noen blir felt

Bare to ganger i historien har et mistillitsvotum faktisk blitt vedtatt i Stortinget.

Det skjedde så langt tilbake som i 1928 og sist under Kings Bay-saken i 1963.

Les også:


Flere nyheter på E24.

På forsiden nå