Demonstranter i Frankfurt til E24: - Folk må våkne opp!

Frankfurt (E24): Misnøye over bankenes voksende innflytelse, eurokrisen og det kapitalistiske systemet samler hundrevis av tyskere til demonstrasjon.

MASSEMØNSTRING: Rathenhausplatz i sentrum av Frankfurt ble lørdag fylt med demonstranter som ville vise sin misnøye med
MASSEMØNSTRING: Rathenhausplatz i sentrum av Frankfurt ble lørdag fylt med demonstranter som ville vise sin misnøye med

Bevegelsen «Occupy Wall Street», hvor demonstranter viser sin misnøye med det kapitalistiske verdenssystemet utenfor Børsen i New York, har nå nådd Europa.

Les mer: Wall Street-protester over hele verden

Omkranset av storbanker som Commerzbank og Deutsche Bank, var Rathenauplatz i sentrum av Frankfurt i dag fylt med tyskere fra alle befolkningsgrupper.

De demonstrerte og viste sin misnøye mot bankenes tiltakende innflytelse i verdensøkonomien, det kapitalistiske systemet og den økonomiske krisen i Europa.

- Noe må gjøres

- Vi er her for å si at noe må gjøres, og statuere et eksempel mot politikken som føres i dag, og mot bankenes økte innflytelse, sier Peter Weber, kjemiker fra Frankfurt til E24.

Dagens demonstrasjon er organisert gjennom sosiale medier av occupyfrankfurt.de, og har de siste dagene også fått oppmerksomhet i tyske medier.

- Slike demonstrasjoner er viktige, men jeg tror ikke banksjefene i toppetasjene plutselig merker at noe er i ferd med å gå galt selv om vi demonstrerer i gatene. Så enkelt er det ikke, men det er viktig at vi skaper oppmerksomhet rundt dette, også hos regjeringen, sier Weber.

Kjemper for demokratiet

Tyskere lar seg provosere over hvordan regjeringen uten å blunke bidrar til å holde Hellas over vannet, mens innenrikspolitiske saker drøyer.

- Krisen i eurosonen viser at det blir stadig mindre demokrati. Mens redningspakkene til Hellas på 400 milliarder euro kan gå igjennom hos Bundestag på en uke, bruker politikerne flere uker på diskutere om man skal bevilge noen få millioner til andre prosjekter, sier en demonstrant til E24.

Initiativet «Occupy Frankfurt» etterlyser «global forandring» og «ekte demokrati nå».

- Det kapitalistiske systemet må vekk, sier demonstranten Charlotte Ulmann.

- Vi er mot den verdensomfattende utnyttelsen hvor et mindretall av mennesker verden over utnytter flertallet. Det strider mot demokratiets grunnprinsipper og menneskerettigheter. Gjennom denne økonomiske krisen blir vi utnyttet. De rike blir raskere rike, mens de fattige blir fratatt sine midler, sier hun.

- Folk må våkne

Også den yngre generasjonen er opptatt av Tysklands økonomiske fremtid, og er opprørt over hvordan internasjonale storbanker får påvirke den økonomiske politikken nasjonalt.

- Vi vil demonstrere mot kapitalismen og bankene, og vise at vi ikke vil betale for den økonomiske krisen som har oppstått. Vi går på gaten for å kjempe mot at dette fortsetter, sier tre syttenårige studenter til E24.

- Folk må våkne opp og se hva som skjer, sier de.

Demonstrerer utenfor sentralbanken

Demonstrantene skal senere i dag marsjere fra Rathenauplatz ved DAX til Den Europeiske Sentralbanken, hvor det skal holdes en appell. Det er ventet 1000 demonstranter til Sentralbanken.

«Den herskende makten arbeider til fordel for noen få enkelte og ignorerer ønskene til det overveiende flertallet. Denne uholdbare situasjonen må få en slutt», skriver organisatorene bak initiativet på sine nettsider occupyfrankfurt.de, og viser til dagens økonomiske system.

Aksjonerer i 50 byer

I tillegg til Frankfurt blir det organisert demonstrasjoner i omlag femti tyske byer, deriblant Berlin, Bremen, Dortmund, Düsseldorf, Hamburt, Leipzig, München og Stuttgart.

Protestbevegelsene «Attac» og «Ekte demokrati nå!» står bak flere av disse arrangementene.

De tyske demonstrantene får også selskap av «Occupy»-bevegelsen andre steder: I helgen har det blant annet vært demonstrasjoner i Roma, New York og London.

LES OGSÅ: Tåregass mot demonstranter i Roma

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå