– Hele arrangementet er grotesk

Demonstranter viftet budskapet «Inflasjon er tyveri» til samfunnseliten som ankom Norges Bank for å høre sentralbanksjefens årstale torsdag.


<p><b>IMOT SENTRALBANKEN:</b> Liberalistene demonstrerte mens den norske samfunnseliten tok plass i Norges Bank for å høre sentralbanksjef Øystein Olsens årstale torsdag kveld.</p>

IMOT SENTRALBANKEN: Liberalistene demonstrerte mens den norske samfunnseliten tok plass i Norges Bank for å høre sentralbanksjef Øystein Olsens årstale torsdag kveld.

– Vi er skeptiske til at politikere, næringslivsledere og staten har så tette forbindelser. Hele arrangementet er grotesk, sier Thomas Kenworthy til E24.

Han var blant et titalls medlemmer av Liberalistene som stilte seg opp foran Norges Bank-bygningen torsdag og viste sin avsky mot norsk pengepolitikk – mens økonomer, næringslivsledere, partiledere og finanstopper var på vei inn for å høre sentralbanksjefens tradisjonsrike årstale.

Partiet arbeider for en minimumsstat og «kjemper for din rett til ditt eget liv, inntekt og eiendom».

Sentralbanken har de lite til overs for.

«Inflasjon er tyveri»

De fremmøtte hadde med seg plakater med slagord som «Inflasjon er tyveri».

Hvis dét stemmer, så la sentralbanksjefen bare opp til mer stjeling under sin årstale: Rentene skal opp, og norsk inflasjon vil også styre ytterligere opp mot Norges Banks mål om 2,5 prosent, varslet Øystein Olsen.

– Vi er svært skeptiske til alle monopoldannelser, enten det er i næringslivet eller staten. Vi vil skille staten og økonomien fra hverandre, sier Roald Ribe, leder for Liberalistene i Oslo.

 <p><b>OLSEN OG SAMFUNNSELITEN:</b> Utenfor Norges Bank demonstrerte Liberalistene mot maktmonopolet.</p>

OLSEN OG SAMFUNNSELITEN: Utenfor Norges Bank demonstrerte Liberalistene mot maktmonopolet.

– Overgangen mellom de to delene av samfunnslivet åpner for veldig usunne samspill. Det er dette som åpner for korrupsjon. Penger og makt blandes i én suppe. Det vil vi si ifra om, fortsetter han.

Partiet er for fri valutadannelse og fritt bankvesen.

Kryptohyllest og Olsen-stikk

Desentralisert digitalvaluta har en naturlig plass i fremtidsvisjonen. «Lenge leve kryptovaluta», står det på én av plakatene.

Men under årstalen var det liten krypto-begeistring å spore hos Øystein Olsen. Sentralbanksjefen serverte snarere et stikk til bitcoin og andre desentraliserte digitalvalutaer:

– De stryker på avgjørende krav vi må stille til et betalingsmiddel, sa Olsen, og viste til viktigheten av å ha en sentralbank i ryggen som sikrer valutaen tillit.

Ribe har liten tro på at Olsen skal myke opp sin holdning.

– Neppe. Men overfor dem som møter til denne årstalen, er det viktige å vise at det faktisk finnes noen i dette samfunnet som mener noe annet enn det som er gjengs oppfatning.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå