– Diskuterte ikke nedtrapping

Den europeiske sentralbanksjefen sier at banken ikke har diskutert å forlenge kjøpene av rentepapirer som skal stimulere til vekst i Europa, men sjeføkonom tror ikke på ham.


<p>IKKE ENNÅ: Den europeiske sentralbanksjefen Mario Draghi sier at banken ikke har diskutert en forlengelse av stimulansetiltakene for europeisk økonomi, men vil komme tilbake til det viktige spørsmålet i desember.</p>

IKKE ENNÅ: Den europeiske sentralbanksjefen Mario Draghi sier at banken ikke har diskutert en forlengelse av stimulansetiltakene for europeisk økonomi, men vil komme tilbake til det viktige spørsmålet i desember.

Sentralbanken for de 19 landene som har euro som valuta gjentok torsdag refrenget fra møtene i juli og september:

Renten blir på dagens nivå eller lavere over en lengre periode. I tillegg opplyste sentralbanken at den opprettholder kjøpene av rentepapirer, populært kalt pengetrykking, på 80 milliarder euro per måned.

Sentralbanksjef Mario Draghi mener stimulansetiltakene har bidratt til å styrke veksten i euroområdet i en periode med økonomisk usikkerhet, men sier at det å forlenge programmet ikke var et tema på dette rentemøtet.

– Det var ingen diskusjon, sa Draghi på en pressekonferanse etter renteavgjørelsen.

Venter forlengelse

Investorer og analytikere har ventet lenge på signaler om hvorvidt den europeiske sentralbanken, eller ESB, vil forlenge eller trappe ned kjøpene av rentepapirer når programmet utløper i mars.

Men det vil neppe bli avsluttet over natten, ifølge sentralbanksjefen.

– En brå ende på kjøpene, det mener jeg er usannsynlig, sa Draghi.

Sentralbanken vil nå vente på nye tall om de økonomiske utsiktene før det viktige spørsmålet kommer opp igjen på rentemøtet i desember.

– Dette harmonerer godt med vårt syn om at det er alt for tidlig å diskutere dette nå, sier sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets i en kommentar.

– Tror dem ikke

– Jeg tror ikke de er helt enige. De har åpenbart ikke kommet frem til noen beslutning, men personlig tror jeg ikke på at banken ikke har diskutert dette, sier sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management til E24.

Han sier at ESB nå vil utsette avgjørelsen om stimulansetiltakene til desember, blant annet for å analysere hvordan programmet har vært gjennomført og om det er tilstrekkelig obligasjoner tilgjengelig i markedet for videre kjøp, samt lage nye prognoser for inflasjon og vekst.

– Det ligger an til en utvidelse av programmet for kvantitative lettelser. For meg var nøkkelsetningen fra Draghi i dag det at banken ennå ikke ser en overbevisende trend for at prisveksten tar seg opp.

Bjørn Roger Wilhelmsen, sjeføkonom i Nordkinn Asset Management
Bjørn Roger Wilhelmsen, sjeføkonom i Nordkinn Asset Management

Venter forlengelse

De fleste analytikere forventer nå at den europeiske sentralbankens 25 styremedlemmer kommer til å forlenge programmet med et halvt år på neste rentemøte 8. desember.

– Jeg tror de vil forlenge det med et halvt år til september, men da må de justere hvor mye de kan kjøpe fra hvert land, og om de kan kjøpe papirer med lavere rente enn minus 0,4 prosent, legger han til.

Målet med kjøpene av rentepapirer er å presse rentene lavere og stimulere folk og bedrifter til å låne og bruke penger slik at Europas økonomi kan vokse.

Men politikken er kontroversiell. Dette gjelder særlig i Tyskland, som har dårlig historisk erfaring med pengepolitiske eksperimenter, spesielt hyperinflasjonen tidlig på 1920-tallet.

Svakere euro

Kronen svekket seg umiddelbart noe mot euroen etter avgjørelsen.

En euro kunne kjøpe 9 kroner etter at renten ble annonsert, mot 8,96 kroner like før avgjørelsen. Senere styrket kronen seg igjen, til 8,96 mot euroen.

Mot dollar er euroen nå på de svakeste nivåer siden slutten av februar. 

 <p><b>EURO-LØFT:</b> Euroen svekkes mot dollar i kjølvannet av Mario Draghis pressekonferanse. Dette er verdens største valutapar.</p>

EURO-LØFT: Euroen svekkes mot dollar i kjølvannet av Mario Draghis pressekonferanse. Dette er verdens største valutapar.

I mars utvidet sentralbanken rammen på kjøpene av rentepapirer til 80 milliarder euro per måned fra tidligere 60 milliarder euro per måned, og banken skal totalt kjøpe papirer for nær 1.700 milliarder euro.

Prisveksten i euroområdet er fortsatt bare så vidt over null, godt under bankens mål om to prosent prisvekst, og mange investorer forventer fortsatt stimulanse.

– Risikoen for vekstutsiktene i eurosonen er fremdeles på nedsiden, sa Draghi.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå