- Må begynne å planlegge exit fra kriselån

Den europeiske sentralbanken ber bankene forberede seg på en tilværelse uten ubegrenset med lån fra ESB.

KAN IKKE FORVENTE MER LTRO-LÅN: Jörg Asmussen, styremedlem i Den europeiske sentralbanken, sier banknæringen ikke kan forvente en tredje runde med likviditet fra ESB. Her er han avbildet under et møte i Saariselka, Inari, Finland lørdag 24. mars 2012.
KAN IKKE FORVENTE MER LTRO-LÅN: Jörg Asmussen, styremedlem i Den europeiske sentralbanken, sier banknæringen ikke kan forvente en tredje runde med likviditet fra ESB. Her er han avbildet under et møte i Saariselka, Inari, Finland lørdag 24. mars 2012.

Det er foreløpig for tidlig å innlede en exit fra de ukonvensjonelle tiltakene, men man må begynne å planlegge for en exit.

Det sier Jörg Asmussen, medlem i ESB, ifølge en artikkel i den finske avisen Helsingin Sanomat, skriver Dow Jones Newswires.

- Ingen skal forvente at vi kommer til å gjøre en tredje LTRO basert på det faktum at vi allerede har gjennomført to, sa han.

Har lettet stemningen
Med «LTRO» henviser han til de omfattende mengdene med treårslån ESB har tilbudt de kriserammede bankene i Europa, som bærer navnet Long Term Refinancing Operation.

Disse har blitt lagt ut i to runder: Én før jul, 20. desember, og én etter jul. I første omgang var det i overkant av 500 banker som benyttet seg av tilbudet, mens antallet i andre runde steg til 800.

Lånene har fått en stor del av æren for at stemningen i finansmarkedet har blitt betydelig mindre anstrengt, og for at frykten for en alvorlig bankkrise har avtatt.

Det er særlig italienske og spanske banker som har bedt om lån, og disse pengene har i stor grad blitt brukt til å kjøpe egne lands statsobligasjoner. Dermed har har ESB-lånene bidratt til en etterlengtet nedgang i italienske og spanske statsrenter.

Les også: Europeiske banker låner 529 milliarder euro (LTRO 2)

Ser positive tegn
Jörg Asmussen sier ESB nå ser de første tegnene til at likviditeten fra LTRO-programmet er i ferd med å overføres via banksystemet til realøkonomien. Like fullt vil sentralbanken avvente situasjonen, for å overvåke utviklingen i finansmarkedet.

- De første tegnene er positive, men mer granskning trengs. Vi trenger å se hvorvidt likviditeten tar seg opp igjen i de kommende månedene, sa Asmussen.

Sentralbanken ser ingen risikoer for at de massive likviditetsinjeksjonene vil unngå det primære inflasjonsmålet på middels lang sikt. Inflasjonen forventes likevel å ligge over to prosent i år i forbindelse med høye energipriser og skatteøkninger, ifølge Asmussen.

Les også:

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå