- Dette er ingen triviell sak

Dominique Strauss-Kahns arrestasjon overskygger Hellas' bønn om en ny redningspakke.

ARRESTERT: IMF-sjef Dominique Strauss-Kahn er siktet for voldtektsforsøk av en hotellansatt i New York.
ARRESTERT: IMF-sjef Dominique Strauss-Kahn er siktet for voldtektsforsøk av en hotellansatt i New York.

Arrestasjonen av generaldirektør i Det internasjonale pengefondet (IMF), Dominique Strauss-Kahn, kan skape problemer når EUs finansministre mandag møtes for å diskutere mer krisehjelp til Hellas.

Strauss-Kahn blir sett på som en «Hellas-venn», men det er ikke ventet at siktelsen vil få noen konsekvens for avgjørelsen om landet skal få nye lån eller ikke.

Les også: Dette er Strauss-Kahn

Strauss-Kahn er siktet for voldtektsforsøk, frihetsberøvelse og seksuelt overgrep.

- Dette er ikke et dødelig slag for Hellas' situasjon. Disse samtalene er større enn én person, sier James Nixon, sjeføkonom i Societe Generale i London til Bloomberg.

Europeiske giverland, ledet av Tyskland, vil mandag samles for å diskutere om Hellas skal få ny krisehjelp, eller få mer tid på seg til å betale tilbake lån landet har allerede har tatt opp.

Hellas vil mandag be europeiske myndigheter og Det internasjonale pengefondet - IMF - om et nytt lån, for å redde den skadeskutte økonomien.

For et år siden mottok Hellas et kriselån fra EU og IMF på 110 milliarder euro.

- En god sjef for IMF

IMF-sjefens personlige forhold til europeiske ledere har bidratt til at Strauss-Kahn fikk igjennom krisehjelpen til Hellas, Irland og Portugal - og økonomer mener han har hatt stor betydning for det europeiske samarbeidet.

- Han viste seg å være en god sjef for IMF gjennom finanskrisen, ved å overbevise med sine synspunkter, og han fikk folk til å bli enige. Dette er ingen triviell sak, sier en anonym kilde involvert i samtalene med Hellas til Financial Times.

Noen økonomer tror likevel siktelsen mot IMF-sjefen vil få noen konsekvenser for Europa.

- Antagelsene var at med Strauss-Kahn som sjef ville ikke IMF snu ryggen mot Europa, og at IMF ville fortsette å støtte Europa. Nå som Strauss-Kahn er borte, blir de antagelsene litt tvilsomme, sier sjeføkonom Eswar Prasad i Brookings Institution til Bloomberg.

Prasad, som tidligere har jobbet for Det internasjonale pengefondet, spår Strauss-Kahns umiddelbare avgang.

Møte med Merkel avlyst

Det var planlagt at den siktede franskmannen skulle diskutere eurosonens gjeldskrise med Angela Merkel, før han skulle møte eurosonens finansministre i Brussel mandag.

– Møtet er avlyst, sier en høytstående tjenestemann i Berlin og legger til at IMF ikke sender noen erstatter for Strauss-Kahn.

Strauss-Kahn som nå er siktet for seksuelt overgrep, voldtektsforsøk og frihetsberøvelse av en hotellansatt i New York, var spesielt aktiv i å komme fram til en løsning på gjeldskrisen

LES OGSÅ:

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå