Dette er Øystein Olsens rentedilemma

Uansett hva Øystein Olsen gjør med styringsrenten neste uke, kan det skape problemer.

HEVE, SENKE ELLER UENDRET: Sentralbanksjef Øystein Olsen har en vanskelig avgjørelse foran seg.
HEVE, SENKE ELLER UENDRET: Sentralbanksjef Øystein Olsen har en vanskelig avgjørelse foran seg.

Norges sentralbanksjefen Øystein Olsen har et problem. På den ene siden danner norske boligpriser formasjoner som får mange i inn- og utland til å snakke om boligboble, mens på den andre siden så holder kronen holder seg rekordsterk.

Dermed har Olsen et dilemma: skal han heve renten for å bremse boligprisveksten, eller skal han senke renten for å gjøre kronen mindre attraktiv og dermed skjerme arbeidsplasser.

Dette er de to viktigste faktorene som avgjør hva han vil gjøre neste onsdag når Norges Bank holder rentemøte.

Foreløpig benytter sentralbanksjefen de fleste anledninger til å gjøre et forsøk på å snakke ned kronen, og siste anledning var på Næringslivskonferansen i Sogndal onsdag.

Der uttrykket han både bekymring for den sterke kronen og for boligprisene:

- Vi har ikke noe konkret mål for kronen, men ja, i perioder hvor kronen utvikler seg i en sterkere retning som øker avstanden til anslagene våre, så er det klart at det er en bekymring for oss. Det er også noe vi vektlegger når vi tar en avgjørelse rundt renten, sa Olsen i et intervju med nyhetsbyrået Reuters.

VILLE IKKE GJORT NOE: Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets ville ikke endret styringsrenten nå.
VILLE IKKE GJORT NOE: Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets ville ikke endret styringsrenten nå.

I sitt foredrag sa han at bekymringen rundt høye boligpriser ligger «noen år frem i tid».

Ville ikke endret noe

Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets mener Norges Bank må være forsiktige i forhold til rentekutt:

- For å flytte på kronen, ved hjelp av renten, skal det ganske sterk lut til. I forhold til norsk økonomi, burde renten vært høyere, sier han til E24.

- Jeg hadde ikke satt ned renten i dagens situasjon. Det er ikke pengepolitiske årsaker til at tradisjonell industri sliter. Det er ikke pengepolitiske årsaker til at oljeindustrien koker.

Både Norsk industri og flere andre har ment at Norges Bank må senke renten for å svekke kronen. Dørum mener effektene av en slik kronemotivert handling blir kortvarig, med mindre man går drastisk til verks:

- Skal du bruke rentevåpenet mot kronen, må du antagelig kjøre renten ned i null, sier Dørum.

Rekordsterk krone

Fra romjulen til og med i dag har kronen styrket seg nesten uavbrutt mot euroen og andre referansevalutaer.

Så langt i 2012 har kronen vært verdens sterkeste blant de større valutaene og den har stryket seg nesten 4 prosent mot euroen i 2012. Det er en stor bevegelse.

- Markedet tester kronen. Mangel på aktivitet fra Norges Bank tas som grønt lys for å kjøre på. Det er flere og flere som anbefaler å kjøpe kroner, sa en valutatrader til E24 sist uke da kronen var på sitt sterkeste nivå mot euroen siden 2003.

Og en av de som føler den rekordsterke kronen på kroppen, er norsk industri, som mener at dagens krone-nivå er ødeleggende for norske industri-arbeidsplasser:

- Hvis kronekursen blir liggende på dette nivået i flere måneder, vil mange arbeidsplasser ryke. Vi kommer til å merke det på at en del bedrifter forvitrer, sa direktør Knut E. Sunde i den norske arbeidsgiverorganisasjon Norsk industri, til E24 sist søndag.

Les også:

På forsiden nå