- Dette går rett til helvete

Store deler av Spanias befolkning fortviler over landets tilstand. Apoteker Jose Mut sier han må betale medisiner av egen lomme for at folk ikke skal dø.

<p><b>VISER MISNØYE:</b> Tusenvis mobiliserte i gatene av Valencia for å vise sin misnøye med kutt i offentlige ytelser, som et ledd i en tre dager lang generalstreik tidligere denne måneden. En av parolene lød «Utdanning er ingen luksus, det er fremtiden».</p>

VISER MISNØYE: Tusenvis mobiliserte i gatene av Valencia for å vise sin misnøye med kutt i offentlige ytelser, som et ledd i en tre dager lang generalstreik tidligere denne måneden. En av parolene lød «Utdanning er ingen luksus, det er fremtiden».

Trolig er det bare et tidsspørsmål før de store internasjonale ratingbyråene gir Spania såkalt «søppelstatus», for det meste synes å gå galt her nå: Landet herjes av streiker og protester, det offentlige betaler ikke sine regninger, stadig flere blir fattige, og servicetilbud som skole, helse og eldreomsorg forvitrer.

- Dette går rett til helvete, og det fins verre pessimister enn meg i byen vår, sier apotekeren Jose Mut i Valencia på Spanias østkyst.

- Vi er kort og godt blakke, sier han, og slår ut med armene.

LES OGSÅ: Bjerke mindre redd for at Europa rakner

- Mange her mener at Spania balanserer ytterst på kanten av det økonomiske stupet. Men det jeg vet, og som jeg føler på kroppen hver dag, er at staten og regionen Valencia ikke har refundert meg for mine utgifter til pasientmedisiner de siste syv månedene.

- Som apoteker må jeg altså betale av egen lomme for at gamle og syke ikke skal dø ..., sier han.

<p><b>SLITER:</b> Apoteker Jose Mut har ikke råd til å kjøpe inn de dyreste medisinene lenger. Den spanse staten ligger nemlig syv måneder på etterskudd med refusjon av medisiner han må levere ut til pasienter på «blå resept».</p>

SLITER: Apoteker Jose Mut har ikke råd til å kjøpe inn de dyreste medisinene lenger. Den spanse staten ligger nemlig syv måneder på etterskudd med refusjon av medisiner han må levere ut til pasienter på «blå resept».

Rasende og oppgitt

Jose Mut, som driver apoteket «Rosario Pons» på Rådhusplassen i Valencia sammen med sin mor, er både rasende og oppgitt på samme tid:

- Myndighetene krever at vi til enhver tid skal ha dyre og livsviktige medisiner som hyllevare, slik at kronisk syke, enten det nå er hjerte, diabetes eller kreft, skal få den medikamentelle behandlingen de trenger.

LES OGSÅ: Se, en milliardær som vil satse i Spania

- Jeg må kjøpe inn disse medisinene for egne penger, og dele det ut med rund hånd til folk som kommer med «blå resept». Staten og regionen skal refundere utgiftene gjennom overføringer til meg, men nå har jeg ikke sett en euro siden 15. april.

- Myndighetene er altså syv måneder på etterskudd, og skylder på at kassen er tom! Dermed blir min kasse tom også, for vi snakker om store summer. Medisiner er dyre ...

Samtlige av Valencias om lag 400 apoteker sliter med det samme problemet; myndighetene kan rett og slett ikke betale for seg. Og problemet er det samme over store deler av hele Spania, alt i alt skylder staten og regionene titalls millioner til landets apotekere.

LES OGSÅ: Spania får billigere lån

- Nå har jeg ikke lenger råd til å kjøpe inn de dyreste medisinene, for så å dele dem ut, sier apoteker Mut.

- Og jeg vet at dette er et økende problem over hele landet. Ikke bare blant oss apotekere, men i pleie- og helseomsorgen generelt. Selv sykehus og gamlehjem må «spare» på medisinene fordi refusjonene fra staten uteblir.

- En dag vil det koste liv, om det ikke har gjort det allerede ...

Stadig flere får heller ikke lønn for det arbeidet de gjør. VG har tidligere skrevet om hvordan yrkesstolte kommunearbeidere i byen La Linea i Andalucía fortsetter å feie gatene, på tross av de ikke har mottatt lønn på flere måneder.

Saken fortsetter under bildet.

<p><b>KOSTBART:</b> Den flotte operaen kostet milliardbeløp å bygge, og var ett av flere signalbygg som ble oppført da Valencia satset på å bli en «verdenby». Nå er byen skrapet for midler.</p>

KOSTBART: Den flotte operaen kostet milliardbeløp å bygge, og var ett av flere signalbygg som ble oppført da Valencia satset på å bli en «verdenby». Nå er byen skrapet for midler.

Milliardgjeld

Lørdag meldte spanske aviser at byen Jerez de la Frontera helt nede i sydvest-Spania vakler mot konkurs, med en gjeld på en milliard euro.

Arbeidsledigheten i byen er på 35 prosent, over 34 000 av byens innbyggere er helt uten jobb.

LES OGSÅ: Kanariøyene skylder Fred. Olsen 140 millioner kroner

Gatefeiing, søppeltømming, skolerenhold og andre viktige offentlige oppgaver er i ferd med å stanse helt opp i Jerez, delvis på grunn av pengemangel, delvis på grunn av streiker over uteblitt lønn. 5000 barn i byen går ikke på skolen fordi lokalene ikke rengjøres, og selv kommunale gravferdstjenester sliter med å få endene til å møtes.

LES OGSÅ:

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå