Dette skjer denne uken: Effekten av våpenhvile og industri-tall

Denne uken vil vise markedsutslagene fra helgens våpenstillstand mellom Kina og USA. Samtidig sparkes brexit-debatten offisielt i gang i Storbritannias parlament. 


<p>VÅPENHVILE: Xi Jinping og Donald Trump har blitt enige om å ta en pause i handelskrigen. Det kan ha en effekt på markedene til uken. I tillegg får vi nøkkeltall som sier noe om hvordan det går med de to økonomiene. </p>

VÅPENHVILE: Xi Jinping og Donald Trump har blitt enige om å ta en pause i handelskrigen. Det kan ha en effekt på markedene til uken. I tillegg får vi nøkkeltall som sier noe om hvordan det går med de to økonomiene. 

Lørdag ble Donald Trump og Xi Jinping enige om en 90 dagers våpenhvile i handelskrigen. USA utsetter tolløkning og Kina vil kjøpe varer kom det fram under G20-møtet i Buenos Aires.

– Det som blir spennende blir hvordan markedet reagerer på møtet mellom Trump og Xi Jinping, sier Christian Lie, seniorstrateg i Danske Bank.

Han mener det åpenbart er positivt at landene har fått til en våpenhvile, men at det venter flere utfordringer fremover.

Da markedene åpnet i Kina bykset de ledende indeksene:

  • Hang Seng i Hongkong steg 2,68 prosent
  • Shanghai Composite steg 2,91 prosent
  • Shenzhen Composite steg 3,64 prosent

– Et tema som ikke ble nevnt under møtene er Made in China 20205 som beskriver Kinas ambisjoner om å bli en ledende teknologisk stormakt, sier Lie.

Kina vil investere i innovasjon og teknologi for å få videreutvikle økonomien.

– Dette er noe Trump ikke er spesielt fornøyd med, for da blir Kina en direkte konkurrent innen høyteknologiske sektorer, påpeker Lie.

Danske Bank-strategen tror Made in China-målene kan skape langvarig rivalisering og teknologisk konkurranse mellom landene, selv om de lykkes å få til en avtale i 2019.

Brexit-debatten begynner 

Tirsdag begynner diskusjonene i det britiske parlamentet om statsminister Theresa Mays forslag til brexit-avtale. Parlamentet skal stemme over forslaget 11. desember etter fem dager med debatt.

Alle opposisjonspartiene kommer til å stemme mot Mays forslag til hvordan Storbritannia skal forlate EU. I tillegg er det ventet at 90 konservative parlamentsmedlemmer, Mays partifeller, kommer til å stemme mot forslaget, ifølge Financial Times

Amerikansk industri og jobbmarked 

Mandag kommer innkjøpssjefsindeksen for flere land i Europa og Asia, samt ISM-tall fra USA. Disse måler vareflyten i bedriftene.

I USA har ISM-tallene hatt for høye nivåer de siste to årene, mener Lie. Indikatoren har ligget høyere en Markit PMI i landet, noe som skyldes hvilke bedrifter som blir undersøkt og hva som måles med de forskjellige indikatorene.

– Vi tror ISM vil fortsette å trekke nedover mot PMI, sier Lie.

I oktober var ISM-indeksen på 57,7. Konsensus for november er 58, ifølge en rapport fra Nordea Markets. Verdier over 50 uttrykker økt aktivitet og vekst.

– Selv om ISM synker er det fortsatt høye nivåer, påpeker Lie.

Fra USA får vi også arbeidsmarkedsrapporten fredag. I denne kommer sysselsettingstall og lønnsvekst.

– Det viktigste for finansmarkedet er lønnsvekst. Der tror vi på en årlig vekst på 3,2 prosent, det er omtrent i tråd med foregående måned, sier Lie.

Kinas politikk synes ennå ikke i nøkkeltallene 

Mandag kommer PMI industri-tall fra Caixin-indeksen i Kina.

– Det er et alternativ til den offisielle PMIen, forklarer Lie.

I oktober var Caixin-indeksen på 50,1, det samme som konsensus blant analytikere for november også, ifølge Nordea Markets. Danske Bank er mer pessimistiske og tror den vil falle til under 50.

– Det betyr at det er en tilbakegang i økonomien, sier Lie.

– Vi forventer at disse nøkkeltallene fortsetter å forverre seg frem til andre kvartal neste år. Myndighetene har innført stimulerende tiltak, men det tar tid før disse synes i nøkkeltallene.

Utsikter for norsk økonomi 

Norge får også PMI-tall på mandag. Christian Lie er imidlertid mer spent på Norges Banks rapport Regionalt nettverk som kommer tirsdag. I disse rapportene blir norske bedrifter intervjuet om den økonomiske situasjonen.

 <p>Christian Lie i Danske Bank </p>

Christian Lie i Danske Bank 

– Det er den indikatoren Norges Bank legger mest vekt på i deres vurdering av utsiktene for norsk økonomi, sier Lie.

Han tror rapporten kommer til å vise at fastlandsøkonomien holder seg over trendnivå og at man ser en økt optimisme i oljerelaterte industrier.

– Timingen her er spesielt viktig. Flere nøkkeltall i det siste har vært forstyrret av midlertidige forhold, sånn som den varme sommeren, sier Lie.

Onsdag får vi norske boligpristall for november. Lie tror på uendret prisvekst sammenlignet med oktober.

– Prisene steg kraftig frem mot sommeren, men de siste fem månedene har de stabilisert seg. Det skyldes en sterkere vekst på tilbudssiden og det kommer til å fortsette inn i 2019, sier Danske Bank-strategen.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå