Dette skjer denne uken

Regjeringen legger frem revidert budsjett, det kommer ferske BNP-vekst og en rekke kvartalstall. Men handelskrigen mellom Kina og USA preger fortsatt markedet.


<p>HANDELSKRIG: Nyheter om utviklingen i handelskrigen mellom Kina og USA kan overskygge makrotall denne uken. </p>

HANDELSKRIG: Nyheter om utviklingen i handelskrigen mellom Kina og USA kan overskygge makrotall denne uken. 

Denne uken kommer det temperaturmålere fra flere store økonomier, mens kvartalstallene fortsetter å tikke inn.

Men det er utviklingen i handelskrigen mellom USA og Kina som blir det viktigste for markedene.

Her hjemme starter uken med BNP-tall på mandag, og regjeringen legger frem revidert statsbudsjett på tirsdag.

29 resultater på én dag 

Blant de større selskapene som kommer med tall denne uken er Austevoll Seafood og Lerøy Seafood tirsdag, fulgt av Schibsted, Kid og Grieg Seafood samt Bonheur og Kongsberg Automotive onsdag, da også Equinor har sin årlige generalforsamling.

Onsdag blir for øvrig den store resultatfesten på Oslo Børs denne uken, da hele 29 norske selskaper leverer tall for første kvartal. 

Fra Kina får vi resultater fra teknologikjempene Alibaba og Tencent på onsdag. Analytikerne tror Alibaba kan ha hatt en inntektsvekst på 50 prosent i kvartalet og at resultat per aksje har økt med 18 prosent. Netthandelselskapet har en solid vekst av brukere og stabil etterspørsel etter skytjenester, skriver nettstedet Alphastreet

Tencent er Kinas nest mest verdifulle børsnoterte selskap og verden største spillselskap. I fjerde kvartal hadde Tencent et underskudd på 875 millioner yuan, tilsvarende 1,1 milliarder kroner, fordi selskapet økte utgiftene for å omstrukturere, ifølge Financial Times. I årets første kvartal ventes det at selskapet skal rapportere et overskudd, skriver Alphastreet

Beslutning om Oslo Børs

Senest tirsdag skal Finansdepartementet avgjøre om børsaktørene Euronext og Nasdaq er skikket til å eie Oslo Børs VPS, etter budkampen den siste tiden. Finanstilsynet har allerede godkjent at begge aktørene kan kjøpe en andel av børsen. 

Det ligger an til at fransk-nederlandske Euronext kan vinne budkampen. De har krav på å kjøpe aksjer som sammen med deres egne utgjør 53 prosent av selskapet. 

Nasdaq har sammen med sine støttespillere sendt et brev til departementet om at eieren av Oslo Børs skal eie minst to tredjedeler av aksjene. Hvis dette kravet går gjennom vil det mest sannsynlig diskvalifisere budet til Euronext.

Økonomisk vekst 

Fra Norge får vi BNP-vekst for første kvartal på mandag. Nordea forventer at fastlands-BNP lander på 0,3 prosent i årets tre første måneder, og DNB venter en vekst på 0,2 prosent. Det er en nedgang fra fastlands BNP-vekst på 0,9 prosent kvartalet før. 

– Veksten i første kvartal preges av at utviklingen i industriproduksjon og bygg og anlegg har vært svak den siste tiden, sier Kyrre Aamdal, seniorøkonom i DNB. 

Han trekker imidlertid frem at det har vært svingninger i produksjonen i mange sektorer, og at dette kan veie opp for den negative effekter av industriproduksjonen. 

 <p>Kyrre Aamdal, seniorøkonom i DNB Markets. </p>

Kyrre Aamdal, seniorøkonom i DNB Markets. 

Selv om DNB har et lavt anslag for veksten, tror ikke Aamdal at det betyr at økonomien utvikler seg svakt. 

– Det er litt tilfeldigheter inne i bildet, og vi tror at den underliggende veksten er ganske bra, sier seniorøkonomen. 

Overraskelser i makrotallene kan få utslag for kronekursen. Dersom tallene overrasker på nedsiden, vil effekten komme ganske raskt. Hvis veksten derimot er bedre enn ventet, vil man heller se en gradvis styrking av kronen, tror Aamdal. 

Svensk krone er sårbar 

På tirsdag kommer inflasjonstall fra våre naboer i øst. Her er konsensus blant analytikerne at konsumprisindeksen har en tolvmånedersvekst på 2,2 prosent. 

– Inflasjonen går litt opp i Sverige, men det er ikke tegn til at det er en underliggende oppgang i realiteten, sier Aamdal. 

Svenskekronen sank forrige til det laveste nivået på ti år. Valutaen er følsom for overraskelser i nøkkeltallene og kan bli påvirket av inflasjonstallene denne uken, påpeker seniorøkonomen. 

– Det kan gå begge veier, men det er størst frykt for at den svekker seg. 

Makrotall fra Europa 

Fra eurosonen får vi foreløpig BNP. Konsensus er at eurosonen hadde en økonomisk vekst på 0,4 prosent i første kvartal. 

Også fra EUs største økonomi Tyskland kommer foreløpig BNP på onsdag. Her forventes det en vekst på 0,4 prosent for kvartalet. Siste kvartal 2018 hadde Tyskland ingen økonomisk vekst. På tross av oppgangen er det fortsatt en svak vekst. 

– Tyskland sliter litt med svak industriproduksjon, her har det vært tydelige fall. Industrien er stor i Tyskland, men den er også en viktig driver for tjenestesektoren, sier Aamdal. 

Handelsforhandlinger preger markedene 

Fra eurosonen får vi også endelige inflasjonstall og industriproduksjon. I tillegg kommer detaljhandel fra USA og industriproduksjon fra Kina. 

Effekten av makrotallene blir derimot liten i forhold til effekten av beskjedene som kommer om handel mellom Kina og USA, skriver Nordea Markets i en rapport. 

Kina og USA ble ikke enige om en avtale fredag forrige uke. Den amerikanske presidenten Donald Trump skrev på Twitter at handelssamtalene vil fortsette i fremtiden, men det er uklart når dette blir. 

– Det er handelssamtalene som er viktig denne uken. Det kommer stadig noen nyheter som fort skaper turbulens og uro, sier Aamdal. 

Han påpeker også at Trump har varslet at han skal innføre nye tollsatser mot Kina. Utspill som dette kan skape store utslag i ukene som kommer. 

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå