Frykter ny jappetid i boligmarkedet

I 2014 vil nordmenns gjeld stige til 230 prosent av lønnen. Det gjør oss svært sårbare for rentehevinger, advarer DnB Nor.

BEKYMRET FOR  GJELDSBELASTNINGEN: Sjeføkonom Øystein Dørum i DnB Nor Markets mener oppgangen i norske husholdningers gjeldsbelastning gjør dem sårbare.
BEKYMRET FOR GJELDSBELASTNINGEN: Sjeføkonom Øystein Dørum i DnB Nor Markets mener oppgangen i norske husholdningers gjeldsbelastning gjør dem sårbare.

- Kattepinen for Norges Bank vil bare bli verre i 2011, sier sjeføkonom Øystein Dørum i DnB Nor Markets til E24 tirsdag.

Sammen med resten av økonomene i DnB Nor Markets legger han frem bankens nyeste prognoser i "Økonomiske utsikter".

Mens omslagsbildet er hentet fra marka, der skientusiaster tilsynelatende vil kunne seile avgårde på silkeføre, skisserer banken like fullt opp flere urovekkende tendenser i norsk økonomi.

Særlig den kraftige oppgangen i boligprisene - og dermed også i nordmenns gjeld - bekymrer Øystein Dørum.

- Det begynner å ligne på slutten av åttitallet og begynnelsen av nittitallet, da vi fikk et kraftig fall i boligprisene, sier sjeføkonomen.

Spår historisk høy gjeld

DnB Nor anslår at boligprisene vil stige 8 prosent fra 2010 til 2011. Så følger en prisoppgang på 5 prosent det påfølgende året, før prisene stiger ytterligere 4 prosent i 2013, ifølge prognosene.

Dermed blir nordmenn på boligjakt også nødt til å ta opp stadig større lån for å kunne realisere boligplanene.

I norske husholdninger vil gjeldsveksten ta seg opp fra 6,4 prosent til 7,5 prosent de neste årene, ifølge DnB Nors prognoser.

Det vil føre til en økning i gjeldsbelastningen i husholdningene fra 208 prosent i år til 230 prosent av samlet inntekt allerede i 2014.

- Gjelden vil nå historisk høye nivåer. Det gjelder både når man ser tilbake i Norges historie, og i internasjonal sammenheng.

- Vi tror ikke denne gjeldsbyrden er bærekraftig over tid, og dette gjør husholdningene veldig sårbare.

- Vil dempe veksten

En viktig grunn til dette, er at en heving av renten vil gi en langt brattere oppgang i renteutgiftene enn tidligere når gjeldsbyrden er høyere.

- Selv beskjedne økninger i renten gir kraftige utgiftshopp, påpeker Dørum.

Dette bidrar til at innstramminger i både forbruk og boligkjøp vil kunne komme raskere og bråere enn tidligere.

"Når forbrukerne innser dette, vil de måtte bygge ned gjelden sin, noe som vil ha en klart dempende effekt på veksten i norsk økonomi.", heter det i rapporten.

- Vi så antydninger til dette mot slutten av 2008, da renten steg. Da bidro det til å knekke bil- og båtsalg, og etterspørselen i hytte- og boligmarkedet var svak, forteller Dørum.

Rammer unge

Banken medgir at økte boligpriser ikke bare medfører økt gjeld, men også økt formue. Dette fordeles imidlertid skjevt mellom generasjoner og inntektsgrupper.

Særlig unge med lave inntekter har stor gjeld, og rammes hardt av den høye temperaturen i boligmarkedet.

Kommer det et brått omslag i boligmarkedet, vil denne gruppens etterspørsel i boligmarkedet kunne falle bort raskt.

Vil ha boligskatt

Løsningen på ubalansene i boligmarkedet er, ifølge Dørum, en høyere beskatning av boliginvesteringer.

- Nordmenn overinvesterer i fast eiendom. Det er helt absurd hvor lite vi skatter boligformuer relativt til bankformuer, sier Dørum.

Han vil imidlertid ikke ha lavere rentefradrag på skatten, slik flere har foreslått, da dette bare vil øke svingningene i folks disponible inntekt.

- Høyere beskatning av boligverdien vil være riktigere, og gi en jevnere utvikling som vi alle er tjent med, avslutter sjeføkonomen.

Les flere økonominyheter på E24.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå