Analytiker: – Tror ikke markedsuroen er over

Ekspertene sier politisk uro stort sett ikke gir langvarige effekter på markedene. Men de tror det skal komme mer.


<p>TOPPMØTE: I helgen møttes lederne i G7-landene. Her er USAs president Donald Trump og Tysklands Angela Merkel under en fotografering fredag.</p>

TOPPMØTE: I helgen møttes lederne i G7-landene. Her er USAs president Donald Trump og Tysklands Angela Merkel under en fotografering fredag.

– Vi har over en lengre periode sett at politiske hendelser har en veldig midlertidig effekt på risiko-stemningen i markedene, sier sjefstrateg Erica Blomgren i Seb til E24, og legger til at motstandskraften i markedene likevel er overraskende.

Spenningen rundt situasjonen i verdensøkonomien har tiltatt de siste månedene, med stadig nye trusler om både handelskrig og frykt for eskalerende spenning mellom Nord-Korea og USA.

I helgen valgte USAs president Donald Trump å ikke signere felleserklæringen fra G7-møtet, og kom med nye advarsler om hva som kan skje om det kommer mottiltak mot handelstiltakene USA nå innfører.

Trumps tone

 <p>Sjefstrateg Erica Blomgren i Seb.</p>

Sjefstrateg Erica Blomgren i Seb.

Likevel ser man ikke store reaksjoner i markedene. I Asia endte ukens første børsdag blandet, med oppgang i både Hongkong, Sør-Korea, Japan og Singapore. Og på Oslo Børs er det oppgang.

G7 er et internasjonalt forum, bestående av Frankrike, Japan, Tyskland, Storbritannia, USA, Italia og Canada.

Analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets sier at markedene ser ut til å ha blitt vant til Trumps tone.

– Truslene i helgen, med for eksempel toll på biler, har vi hørt før. Man blir litt vant til tonen, spesielt Trump, der det ofte er mye ord og ikke mange handlinger. Man kan ikke ta det inn over seg hver gang han sier noe, sier Bernhardsen.

Blomgren sier at det fremdeles er usikkert hva som kommer ut av utspillene.

– De samlede beløpene og tiltak som er annonsert i det som kan bli en handelskrig er fortsatt relativt små, og skal ikke ha en stor betydning for global vekst. Men det som skjedde under G7-møtet er bekymringsverdig. Risikoen for at handelssituasjonen eskalerer har helt klart økt, sier Blomgren.

Kan komme uro

Både Blomgren og Bernhardsen sier at det kan bli en del uro i tiden som kommer.

– Jeg tror de neste ukene blir avgjørende. En ting er annonsering av ytterligere tiltak fra USA, men innen et par uker vil også både EU og Canada kunne komme med motsvar. Om vi får bekreftet at situasjonen eskalerer, så vil det kunne ha en større påvirkning på markedene, sier Blomgren.

– Jeg tror ikke uroen er over. G7-møtet tydet på at det kan komme nye handelspolitiske spenninger utover sommeren, sier Bernhardsen.

Han tror dette er en type uro som spesielt rammer aksjemarkedene.

– Det som nå skjer mellom Trump og resten av verden er dårlig nytt, spesielt i et aksjemarkedsperspektiv. Der er prisingen relativt høy, implisitt er det en forventning om inntjeningsvekst. Det skal nok noe mer til for at det rammer verdensøkonomien i et vekstperspektiv, sier Bernhardsen.

Etter å ha landet i Singapore, der han skal ha sitt historiske møte med den nordkoreanske lederen Kim Jong-un, sendte den amerikanske presidenten nok en gang ut en rekke meldinger på Twitter om hvordan verdenshandelen er urettferdig.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå