Dette vil Trump gjøre med den amerikanske økonomien

I løpet av valgkampen har økonomene fortalt at det er vanskelig å vite hva hotellkongen vil gjøre. Vi har samlet noe av det han har fortalt om sin politikk.


<p>OVERRASKER: Donald Trump vant i langt flere delstater enn ekspertene trodde på forhånd.</p>

OVERRASKER: Donald Trump vant i langt flere delstater enn ekspertene trodde på forhånd.

Republikanernes kandidat, forretningsmannen og tv-stjernen Donald Trump har i løpet av natten pekt seg ut som vinneren av valget i USA.

Og det er nettopp hans forretningsteft og erfaring som eiendomsutvikler som han selv har fortalt at gjør ham til den beste kandidaten til å være USAs neste president.

Planen hans har fått navnet «America first», og hovedbudskapet er at han vil beskytte USAs jobber og økonomi ved å bremse globalisering.

Nordeas sjefanalytiker Erik Bruce har skrevet en rapport om hvilken effekt Trumps politikk vil ha på USA, men sier at det hele er svært usikkert.

– Hva han egentlig mener om økonomisk politikk er uklart. Selv der vi vet mer om hva han mener er det usikkert om han vil gjennomføre det når han kommer i posisjon, skrev Bruce.

Statsgjelden

Et partiuavhengig institutt i USA anslår at statsgjelden i løpet av 10 år kan øke til 105 prosent av BNP fra dagens 75 prosent om Donald Trump vinner. Med dagens politikk og med Clintons forslag, vil det ifølge instituttet ende på 85 prosent.

Ett av Trumps hovedbudskap har vært å beskytte amerikanske jobber, blant annet ved å begrense innvandring.

Ifølge Bruce i Nordea kan dette ramme arbeidskraften i landet.

– I en situasjon der arbeidsledigheten i USA nærmer seg normalen, vil det å kaste ut 11 millioner immigranter gi mangel på arbeidskraft, fallende produksjon og tiltagende lønns- og prisvekst, skriver Bruce.

Trump har også flere ganger snakket om skattekutt.  En uavhengig analyse viser at Trumps skattekutt vil føre til en reduksjon av skatteinntekter på mer enn ti billioner dollar (85 000 000 000 000 NOK journ.anm.), ifølge CNN Money.

De første 100 dagene

Under sitt siste valgmøte fortalte han hvordan hans første 100 dager som president vil være.

Forretningsmannen fortalte blant annet at han vil legge inn forslag om største skattekutt siden Ronald Reagans tid, fjerne alle «jobbdrepende» reguleringer, beskytte retten til å bære våpen og gjenoppbygge militæret i løpet av de første månedene.

Dette har han tidligere fortalt:

 • Vil «rive i stykker» eksisterende handelsavtaler og trekke USA ut av World Trade Organisation (WTO).
 • Innføre straffetoll på 35 prosent på meksikansk import og 45 prosent på kinesisk import, noe som har skapt en frykt for en handelskrig mellom Kina i øst og USA i vest.
 • Mener USA må trekke seg fra eller reforhandle NAFTA-avtalen.
 • Kunngjøre USAS intensjon om å trekke seg fra frihandelsavtalen TTP (Trans-Pacific Partnership)
 • Endre skattereglene:
  – Kutte selskapsskatten til 15 prosent fra 35 prosent.
  – Skattefradrag ved barneomsorg.
  – Innføre tre skattetariffer på 12,25 og 33 prosent, fra de fattigste til de rikeste. Nå er det syv tariffer, og den øverste er på 39,5 prosent.
 • Få slutt på ulovlig innvandring
 • Mindre offentlig regulering
 • Trekke USA ut av klimaavtalen i Paris og avslutte Obamas Clean Power Plan.
 • Fjerne arveavgiften
 • Mindre regulering av bankene, blant annet ved å stenge Consumer Financial Pretection Bureay, som ble opprettet i kjølvannet av finanskrisen for å beskytte forbrukere av finansprodukter og -tjenester.

Trump har et mål om å skape 25 millioner nye jobber gjennom de kommende årene gjennom blant annet disse tiltakene.

Om Trump skulle gå inn for alle punktene han har nevnt i løpet av sin valgkamp, så er det likevel ikke sikkert de vil bli gjennomført. For at de skal det, må han også ha støtte i Kongressen.

Der har det blitt klart at det blir et republikansk flertall i begge kamrene.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå