– Sett pris på dine allierte. Du har ikke så mange

EU-toppen henvendte seg direkte til Donald Trump like før NATO-toppmøtet. Samtidig varmer den amerikanske presidenten opp til toppmøtet med nok en kraftsalve mot Europa.


<p>FØR MØTET: EU-president Donald Tusk snakket direkte til sin amerikanske navnebror under et pressemøte i Belgia tirsdag.</p>

FØR MØTET: EU-president Donald Tusk snakket direkte til sin amerikanske navnebror under et pressemøte i Belgia tirsdag.

«Gjør meg klar til å dra til Europa. Første møte – NATO. USA bruker mange ganger mer enn noe annet land for å beskytte dem. Ikke rettferdig overfor amerikanske skattebetalere», skrev den amerikanske presidenten på Twitter tirsdag, kort tid før avreise til Brussel.

På toppen av dette har USA et stort handelsunderskudd mot EU, påpekte han.

«NATO-land må betale MER, USA må betale MINDRE. Veldig urettferdig!» tordnet Trump.

De krasse utfallene har skapt stor nervøsitet før NATO-toppmøtet, som går av stabelen ved NATOs hovedkvarter onsdag og torsdag.

– Kjære president Trump

Denne uken skal Donald Trump både besøke Storbritannia og den britiske dronningen, i tillegg til å gjennomføre et toppledermøte om Nato.

– Jeg vil henvende meg direkte til president Trump, sa EUs president Donald Tusk da han, NATO-sjef Jens Stoltenberg og EU-kommisjonens sjef Jean-Claude Juncker møtte pressen tirsdag.

– Kjære president Trump: USA har ingen og vil heller aldri få noen bedre alliert enn Europa, sa han.

Solidaritet er viktigere enn penger, fastholdt EU-presidenten.

– Sett pris på dine allierte. Du har tross alt ikke så mange, advarte han.

Tusk påpekte at europeiske land i årevis har kjempet side om side med USA i Afghanistan.

– Så kjære president, vær så snill. Husk dette i morgen når vi møtes på NATO-toppmøtet. Men fremfor alt, husk det når du møter Russlands president Vladimir Putin i Helsingfors, sa Tusk.

– Husk hvem som er venn

– Det er alltid en fordel å huske hvem som er din strategiske venn, og hvem som er ditt strategiske problem, sa han.

Tusk, Stoltenberg og Juncker har undertegnet en felles erklæring om tettere samarbeid i årene som kommer.

 <p>PÅ VEI: USAs president Donald Trump og hans kone Melania Trump på vei inn i Air Force One før avreise til Europa tirsdag.</p>

PÅ VEI: USAs president Donald Trump og hans kone Melania Trump på vei inn i Air Force One før avreise til Europa tirsdag.

Nå er flere bekymret for at møtet onsdag og torsdag skal ende med krangling og splittelse, like før Trump drar videre til et viktig møte med Russlands president Vladimir Putin i Helsingfors.

Stoltenberg selv sier han venter «robuste» diskusjonsrunder på toppmøtet.

Men uenighet er normalt mellom venner og allierte, mener han.

– Jeg er fullstendig overbevist om at dette toppmøtet vil vise at vi er i stand til å levere på sikkerhet og forsvar, til tross for den uenigheten som fins om handel og andre spørsmål, sier Stoltenberg.

Handelskrigen

Den amerikanske presidenten har i lang tid rettet knallhard kritikk mot europeiske NATO-land for å bruke for lite penger på forsvar.

Han mener det er uholdbart at USA skal fortsette å betale for sikkerheten til rike europeiske land.

For konflikten rundt handelskrigen mellom USA og Europa ulmer også.

– Spørsmålet er ikke lenger om det kommer til å bli en handelskrig, krigen har allerede startet, sa Bruno Le Maire, den franske finansministeren under konferanse i Aix-en-Provence søndag, ifølge Reuters.

– La det være kjent at om vi blir angrepet, så vil vi reagere sammen, og vi vil reagere strengt, sa finansministeren.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå