Frykter handelskrigen vil eskalere

Markedet har ikke reagert på nattens historiske møte mellom Donald Trump og Kim-Jong Un. Men den økende risikoen for en omfattende handelskrig, kan «være det som «tilter» markedene», mener sjeføkonom.


<p><b>«UVÆR I VENTE»:</b> Donald Trump var tilsynelatende i godt humør etter helgens G7-møte i Quebec, men freden varte ikke lenge. Nå kan det brygge opp til storm.</p>

«UVÆR I VENTE»: Donald Trump var tilsynelatende i godt humør etter helgens G7-møte i Quebec, men freden varte ikke lenge. Nå kan det brygge opp til storm.

President Donald Trump møtte natt til tirsdag Nord-Korea-leder Kim-Jong Un til et historisk møte.

Men for verdensøkonomien og markedsutviklingen er det et annet tema som bekymrer: Den pågående uroen for en stor handelskrig.

– Konjunkturmessig venter jeg ikke store utslag på kort sikt, men på lengre sikt kan det få stor betydning, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets til E24.

Tonen mellom verdensmaktene har ikke blitt noe bedre etter helgens G7-toppmøte i Canada, snarere tvert imot. Dermed øker frykten for eskalerende handelskrig, som igjen vil kunne gi betydelige ringvirkninger i verdensøkonomien.

Andreassen er ikke overrasket over utfallet av helgens toppmøte.

– Dette var ikke uventet, gitt at frontene var såpass steile foran møtet, etter utspill fra Trump. Det hadde vært for godt til å være sant om de ble enige om et substansielt positivt utfall, sier han.

Den norske økonomen mener imidlertid at vi befinner oss i slutten av en global økonomisk oppgangskonjunktur, og viser til at finansmarkedene er høyt priset basert på langsiktige verdsettelsesmodeller.

– Dette gjør at systemet er utsatt. Handelskrig kan være det som «tilter» konjunkturene og markedene, sier han.

Trump snudde

Det så lenge ut til å gå rimelig gemyttlig for seg da lederne for noen av verdens mektigste nasjoner møttes i Quebec.

Helgen endte likevel med splid, etter at den amerikanske presidenten Donald Trump kort tid etter at partene gikk hver til sitt annonserte at USA likevel ikke vil signere slutterklæringen fra møtet.

Trump-administrasjonen gikk samtidig til frontalangrep på nabolandet Canada og statsminister Justin Trudeau, etter at sistnevnte kom inn på temaet straffetoll på en pressekonferanse.

– Trudeau sa ting han har sagt mange ganger før: At tiltakene fra USA er urettferdige, og at de vil svare. At dette var noe nytt, kan jeg ikke fatte og begripe. En av handelsmedarbeiderne til Trump sa også at det er en spesiell plass i helvete for Trudeau, og noe sånt har man aldri før hørt sagt mellom allierte, sier Andreassen.

Saken fortsetter under bildet ...

 <p><b>KAMPHANER:</b> President Donald Trump har rettet flere bredsider mot den kanadiske statsministeren Justin Trudeau etter G7-møtet. Trump beskriver Trudeau som «veldig uærlig og svak».</p>

KAMPHANER: President Donald Trump har rettet flere bredsider mot den kanadiske statsministeren Justin Trudeau etter G7-møtet. Trump beskriver Trudeau som «veldig uærlig og svak».

Mottiltak

«Den amerikanske tilbaketrekningen fra G7-møtets erklæring har økt risikoen for en reell handelskrig, der USA vil respondere på gjengjeldelsen fra EU, Canada og Mexico ved ytterligere tolløkninger på import», skriver meglerhuset ING i et notat etter G7-møtet.

Det er på det rene at flere av USAs handelspartnere vil svare på stål- og aluminiumtollen, som trådte kraft for flere land fra 1. juni.

«Det er kraftig uvær i vente for Donald Trump og hans storpolitikk», skriver sjefstrateg Leif-Rune Rein i Nordea i sin ukentlige kommentar.

Rein trekker frem at EU har spesifisert mottiltak på opptil 2,8 milliarder euro på amerikanske produkter fra og med neste måned. Canada er klare for å innføre tollsatser på 25 prosent på amerikanske stålprodukter og ti prosent på jordbruksvarer, og tilsvarende planlegges i Mexico.

Kan ramme investeringsviljen

Tidligere denne våren ble det kjent at Electrolux la en planlagt investering på 250 millioner dollar i Tennessee på is grunnet metalltollen, og Andreassen frykter at flere bedrifter skal knipe igjen lommeboken.

Han reagerer spesielt på retorikken fra amerikansk hold.

– Det er en åpenbar risiko at Trump er på krigsstien. Han er forbannet på G6-kollegene, og vil heller være venn med Putin og Kim. Det er risikosport, sier han.

Andreassen har også bitt seg merke i Trumps trusler om toll på biler – et mye større marked enn stål og aluminium.

– I global sammenheng er ikke stål- og aluminiumtollen noe som hemmer verdensøkonomien. Men om det videre innføres toll på biler, og eventuelt andre varer, er det mer urovekkende. Det kommer til å bli møtt av mottiltak fra dem som blir rammet, til tross for at det rammer dem selv også. Dette har skjedd før og kan skje igjen, selv om det ikke er rasjonelt, sier han.

 <p><b>MØTTES I NATT:</b> Tommel opp fra Donald Trump til Kim Jong-un før de to innledet toppmøtet</p>

MØTTES I NATT: Tommel opp fra Donald Trump til Kim Jong-un før de to innledet toppmøtet

Kan gi sentralbankuro

I kapitalmarkedene ble uroen rundt helgens G7-møte ut til å bli møtt med et skuldertrekk.

Men enkelte tror sågar at spetakkelet kan medføre at sentralbankene i USA og Europa vil holde oppe et visst trykk på gasspedalen. Begge de to avholder rentemøter denne uken, og vil annonsere rentebeslutninger henholdsvis onsdag og torsdag.

– Selv om de siste overskriftene definitivt ikke er positive for den globale handelen er risikoappetitten sterk over hele linjen, ettersom investorene ser at det kanskje kan tvinge Den europeiske sentralbanken og Fed til å innta mer forsiktige standpunkt, sier valutastrateg Neil Mellor hos BNY Mellon til Reuters.

Det er ventet at Federal Reserve vil sette opp renten med et kvart prosentpoeng, og man tror at det fra europeisk hold kan bli gitt mer informasjon om avslutningen av støttekjøpene i markedet.

Trump skal på sin side møte Kim Jong-un, til det som er historiens første møte mellom en sittende amerikansk president og en nordkoreansk statsleder, i morgen. Mot slutten av uken er det ventet en endelig avgjørelse om tolløkning på kinesiske varer verdt rundt 50 milliarder dollar.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå