Bloomberg: Finnes ingen avtale om kutt i Kinas biltoll

Det hersker full forvirring om Donald Trumps Twitter-melding om kutt i biltollen.

Tidlig mandag morgen, norsk tid, tvitret Donald Trump at Kina hadde godtatt å «redusere og fjerne» toll på biler som eksporteres fra USA til Kina. Det er bare et problem, det finnes ingen slik avtale, og kinesiske myndigheter har foreløpig ikke kommentert utspillet.

Under en pressekonferanse med Trumps finansielle rådgiver, Larry Kudlow, mandag kveld var forvirringen komplett, skriver Bloomberg.

Les også: (+) Derfor er norsk næringsliv redd for Donald Trump

– Jeg vil kalle dem «forpliktelser» på nåværende tidspunkt. «Forpliktelser» er ikke nødvendigvis en handelsavtale, men det er ting de kommer til å se på og antagelig gjennomføre, sa Kudlow til mediene utenfor Det hvite hus.

Twitter-meldingen fra presidenten bidro til at bilaksjer verden over fikk seg et løft under handelsdagen mandag.

Ifølge det amerikanske handelsdepartementet eksporterte USA biler verdt 9,5 milliarder dollar til Kina i 2017.

Våpenhvile

Trumps twittermelding kom et døgn etter Kina og USA ble enige om å innføre «våpenhvile» i handelskrigen.

De to landene har således lovet å ikke innføre nye tollsatser.

Kudlow sa under pressekonferansen at Kina har forpliktet seg til å finne «strukturelle endringer» i flere av handelskonfliktens heteste tema innen 90 dager fra 1. januar.

Tollen gjelder kinesiske varer for rundt 200 milliarder dollar og er for tiden på 10 prosent, og økningen til 25 prosent skulle egentlig innføres fra 1. januar.

Nå er den utsatt for å gi de to landene tid til å forhandle om en mer langsiktig løsning på handelskrigen. USA og Kina har den siste tiden innført toll på en rekke av hverandres varer.

Ifølge Det hvite hus skal Kina blant annet ha gått med på å øke innkjøpet av landbruksvarer fra USA, etter en nedgang i Kinas kjøp av amerikanske soyabønner. Kina skal også øke sine kjøp av blant annet energi og industrivarer fra USA.

I tillegg skal Kina slå hardere ned på salget av fentanyl, et opioid som har skapt store problemer i USA og som har ført til mange dødsfall i det som omtales som en opioid-epidemi.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå