Tror Trumps u-sving skyldes Harley-Davidson

Donald Trump signaliserte tirsdag at han ikke vil gå like hardt til verks mot Kina som han har truet med. Ekspert peker på Harley-Davidson som en av grunnene.


<p><b>SNUR:</b> USAs president vil ikke straffe Kina så hardt som han først truet med.</p>

SNUR: USAs president vil ikke straffe Kina så hardt som han først truet med.

Mandag uttalte Trump at USA vil innføre restriksjoner på kinesiske investeringer i amerikansk teknologi.

Men nå ser den amerikanske presidenten ut til å ha dempet retorikken.

Tirsdag varslet amerikanske medier at Trump vil benytte seg av eksisterende lovverk for å begrense kinesiske investeringer i amerikanske nøkkelsektorer.

Denne typen problemstillinger skal behandles av Komiteen for utenlandske investeringer i USA (CFIUS). Dette er et råd som overvåker investeringer for å avdekke trusler mot rikets sikkerhet.

Trump avviser dermed mer aggressive restriksjoner rettet mot Beijing, melder Marketwatch.

Trump følger strømmen

Sjefanalytiker i Nordea Markets, Erik Bruce, forklarer at markedene ikke liker tiltakene Trump har varslet. Blant annet falt de amerikanske børsindeksene tungt mandag.

Bruce peker på markedets reaksjon som en mulig grunn til presidentens moderering.

– Vi har jo også sett at Harley-Davidson flytter produksjonen ut av USA som følge av handelspolitikken. Jeg tror Trump snudde på grunn av dette og på grunn av aksjemarkedene, sier Bruce til E24.

– Han truer og kommer med utspill. Så ser han hvordan markedet og motparten reagerer og trekker seg hvis det er negativt, sier han.

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea.
Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea.

Det kan imidlertid se ut som om Trumps utspill ikke lar seg reversere like lett.

– I går så vi en mer positiv utvikling i aksjemarkedet. Likevel fortsatte aksjekurser innenfor både olje og teknologi og falle. Markedene liker ikke usikkerhet, forklarer analytikeren.

Redd for Kina

Bakgrunnen for de foreslåtte tiltakene er redselen for at Kina skal stjele amerikansk teknologi gjennom samarbeid og overtagelse av amerikanske selskaper. Bruce peker på at dette allerede skjer.

– Noen av Trumps anklager er riktige. Blant annet blir selskaper som etablerer seg i Kina tvunget av myndighetene til å samarbeide med lokale selskaper, sier han.

Kina har planer om å bli verdensledende innenfor en rekke teknologifelt innen 2025, den såkalte “Made in China 2025”-planen.

– Frykten er at Kina skal få et økonomisk verdensherredømme, avslutter Bruce.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå