– Kina kutter og fjerner biltoll

USA og Kina ble i helgen enige om å utsette innførselen av nye tollsatser med 90 dager.

Samtidig varslet Det hvite hus at dersom man ikke blir enige om en avtale innen utgangen av perioden vil landet sette opp tollsatsen fra 10 til 25 prosent på varer verdt inntil 200 milliarder dollar.

Natt til mandag norsk tid var president Donald Trump ute på Twitter å spredte flere nyheter fra toppmøtet.

– Kina har blitt enig om å kutte og fjerne toll på bilimport til Kina fra USA. Nå er tollsatsen på 40 prosent, skriver presidenten.

Ifølge det amerikanske handelsdepartementet eksporterte USA biler verdt 9,5 milliarder dollar til Kina i 2017, skriver Wall Street Journal.

Børsfest

Det er også svært positiv stemning på de asiatiske børsene etter helgens G20-møte i Argentina.

– Det var ventet at markedet i Tokyo ville åpne med kjøpsordre og dermed lede an etter at toppmøtet mellom USA og Kina ble avsluttet uten turbulens. En følelse av lettelse burde lokke investorene til å handle igjen, skriver meglerhuset Okasan Online Securities i en melding til sine kunder, ifølge NTB.

Meglerhuset understreker at det bare er en utsettelse, og at det fortsatt er grunn til å være forsiktig.

Slik er utviklingen på asiatiske børser:

  • Nikkei i Tokyo stiger 1,39 prosent
  • Hang Seng i Hongkong stiger 2,68 prosent
  • Shanghai Composite stiger 2,91 prosent
  • Shenzhen Composite stiger 3,64 prosent
  • Koreanske Kospi stiger 1,84 prosent
  • STI-indeksen i Singapore stiger 2,01 prosent
  • ASX 200 i Sydney stiger 1,73 prosent

Oljeprishopp

Under helgen har Russland og Saudi-Arabia blitt enige om å inngå en ny avtale om kutt i oljeproduksjonen.

Nyhetene har sendt oljeprisen rett opp i løpet av natten. På morgenkvisten mandag koster et fat nordsjøolje (brent spot) 62,38 dollar fatet, opp 5,48 prosent fra sluttnoteringen fredag.

Også for den amerikanske lettoljen (WTI) er prisoppgangen betydelig. Et fat WTI-olje koster nå 53,63 dollar fatet, opp 5,4 prosent fra fredag.

President Vladimir Putin bekreftet avtalen om produksjonskutt. De to landene har fortsatt ikke blitt enige om i hvor stor grad man skal kutte.

– Det er ingen endelig avtale om volum, men vi vil gjøre det sammen med Saudi-Arabia. Uansett hva det endelige tallet blir er vi enige om å overvåke markedssituasjonen og reagere raskt, sa den russiske presidenten, ifølge Reuters.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå