Trump klar for første pressekonferanse etter valget: Dette følger ekspertene med på

Onsdag ettermiddag møter Donald Trump et samlet pressekorps for første gang siden valget. Markedsaktører vil følge Trump med argusøyne for å se om han kommer med nyheter om skattekutt, samferdselsinvesteringer og handelspolitikken.


<p><b>MØTER PRESSEN:</b> Påtroppende president Donald Trump stiller onsdag til pressekonferanse der økonomi vil være i fokus. Her er han avbildet i Trump Tower i New York etter et møte med konsernsjef Bernard Arnault (t.h.) i det franske luksuskonsernet LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) denne uken.</p>

MØTER PRESSEN: Påtroppende president Donald Trump stiller onsdag til pressekonferanse der økonomi vil være i fokus. Her er han avbildet i Trump Tower i New York etter et møte med konsernsjef Bernard Arnault (t.h.) i det franske luksuskonsernet LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) denne uken.

Onsdag skjer det et samlet pressekorps har gått og ventet på lenge.

Den påtroppende amerikanske presidenten stiller nemlig til full pressekonferanse, en snau måned på ettertid.

Egentlig skulle Trump holde denne pressekonferansen den 15. desember, men den ble utsatt, ifølge USA Today. Avisen skriver at pressekonferansen etter planen skal starte 11.00 lokal tid (17.00 norsk tid) i skyskraperen Trump Tower i New York.

Trump møter pressen dagen etter at Trumps nominerte utenriksminister, Jess Sessions, møtte til den ordinære ministerhøringen i Kongressen, og samme dag som Trumps nominasjon til utenriksminister, Rex Tillerson, skal møte til sin høring.

 <p>Investeringsstrateg Sigrid Wilter Slørstad i Nordea.</p>

Investeringsstrateg Sigrid Wilter Slørstad i Nordea.

I tillegg til spørsmål om den påståtte russiske innblandingen i det amerikanske valget, vil Trump få spørsmål om alt fra personene han har utnevnt til administrasjonen, til handelspolitikk, skattereform og hva han har tenkt å gjøre med Obamas helsereform.

Pressen vil utvilsomt også forsøke å få svar på hvordan Trump vil håndtere forretningsinteressene sine når han inntar Det hvite hus.

Investeringsstrateg Sigrid Wilter Slørstad i Nordea Markets er blant dem som følger spent med på hva den påtroppende presidenten vil si.

– Vi følger nok mest med på om det kommer utspill rundt utenrikspolitikken, blant annet når det gjelder forholdet til Kina, sier Wilter Slørstad til E24.

I en rapport onsdag påpeker valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets den store forskjellen mellom tonen Trump har hatt blant annet i Twitter-meldingene sine, sammenlignet med den mer forsonende tonen han hadde i talen på valgnatten da det var klart at han hadde vunnet.

– Sett bort ifra talen hvor han godtok seieren i valget og en rekke Twitter-meldinger, vil dette være den første ordentlige sjansen til å få et inntrykk av hvordan president Trump sammenligner seg med kandidaten Trump, skriver Østnor.

Usikkert hva han vil snakke om

Hvis Trump kommer med nyheter eller konkrete uttalelser knyttet til skattekutt eller den lovede satsingen på infrastruktur, vil det også kunne være viktig, ifølge investeringsstrategen i Nordea.

– Den oppgangen i rentene og dollarstyrkelsen kommer til dels av at skattekutt og investeringer i infrastruktur prises inn av markedet, men det vil ta noe tid før det får en effekt i økonomien, sier Wilter Slørstad.

Donald Trump har selv hevdet at hans politikk vil føre til en kraftig oppsving i den økonomiske veksten i USA. I en analyse denne uken skriver Deutsche Bank at BNP-veksten kan doble seg fra dagens nivå hvis Trump får på plass 1.000 milliarder dollar i samferdselsinvesteringer, samt skatte- og reguleringsreform, melder CNBC.

– Denne politikkmiksen har potensialet til å gjenopplive produktivitetsvekst og øke USAs vekstpotensial, sier sjeføkonom David Folkerts-Landau i Deutsche Bank til kanalen.

Wilter Slørstad i Nordea peker på at dereguleringer, og endringer i den såkalte Dodd-Frank-lovgivningen kan komme. Dette er loven som ble innført etter finanskrisen for å stramme inn reguleringen av finansnæringen i USA. Flere bank- og finansaksjer steg i kjølvannet av Trump-valget nettopp på troen om en deregulering av bransjen.

– Men akkurat hva han vil si i dag er det ingen som vet.

Hun peker på at Trumps mange uttalelser i Twitter og i andre kanaler har vist en uforutsigbar og «uforsiktig tilnærming» til saksfeltet.

– Kina stadig viktigere

I en uke der det er svært få viktige nøkkeltall av betydning, vil derfor Trumps tale bli fulgt av markedsaktørene, forklarer hun.

Investeringsstrategen peker på at USAs sentralbanksjef Janet Yellen også skal holde en tale fredag denne uken. Den talen kan også påvirke markedet.

– I referatet fra sentralbankens forrige rentemøte skrev de blant annet at de ser en større oppside enn nedside for økonomien med Trumps politikk. Yellens tale kan derfor bli viktig for markedet hvis det kommer flere hint om sentralbankens syn på Trump, sier Wilter Slørstad.

Etter mye uro og endeløse spekulasjoner i forkant av det amerikanske presidentvalget i november i fjor, skjøt aksjemarkedet til værs etter at Trump ble valgt.

– Utviklingen i markedet etter valget har vært positiv, men man har heller ikke fokusert noe særlig på de mulige negative sidene, for eksempel hvis forholdet til Kina forverres, sier Wilter Slørstad.

Hun peker på at selv om USA fortsatt har en negativ handelsbalanse med Kina, så har Kina blitt et stadig viktigere eksportmarked for USA.

– 20 prosent av Kinas eksport går fortsatt til USA, men trenden er avtagende. Kina handler stadig mer med de fremvoksende økonomiene, sier Wilter Slørstad.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå