Vurderer høyere Kina-toll

USAs president Donald har truet med å innføre 10 prosent toll på kinesiske varer verdt 200 milliarder dollar. Ifølge flere medier vurderer han nå 25 prosents toll.


<p><b>MER TOLL:</b> USAs president Donald Trump har truet med å innføre 10 prosent toll på kinesiske importvarer til USA verdt 200 milliarder dollar. Flere medier melder at USA nå heller vil true med toll på 25 prosent på disse varene.</p>

MER TOLL: USAs president Donald Trump har truet med å innføre 10 prosent toll på kinesiske importvarer til USA verdt 200 milliarder dollar. Flere medier melder at USA nå heller vil true med toll på 25 prosent på disse varene.

Målet skal være å presse frem bedre handelsbetingelser fra Beijing, sier kilder til Reuters.

USAs president Donald Trump påla den 18. juni sin handelsutsending Robert Lighthizer å planlegge toll på 10 prosent på kinesiske varer verdt 200 millioner kroner, hvis Kina ikke endrer sin handelspraksis.

– USA vil ikke lenger bli utnyttet av Kina og andre land, sa Trump den gang.

Det er denne tollen flere medier nå sier skal jekkes opp til 25 prosent, ifølge blant andre Reuters og Bloomberg.

Blant de kinesiske varene som vil rammes hvis tollen innføres er blant annet mat, kjemikalier, stål, aluminium og en rekke andre konsumvarer. Listen inneholder alt fra muslinger og turnips til metaller og tekstiler.

USA har allerede innført toll på mange kinesiske varer, og truer nå med en vesentlig opptrapping av det mange omtaler som en handelskrig.

Trump har lenge vært kritisk til at USA har et stort handelsunderskudd. USAs handelsunderskudd med Kina var i fjor på 376 milliarder dollar, opp fra et underskudd på 315 milliarder dollar fem år tidligere og 259 milliarder dollar ti år tidligere.

Kina eksporterte i fjor varer for 505 milliarder dollar til USA, mens USA eksporterte varer for 130 milliarder dollar til Kina, ifølge amerikanske myndigheter.

President Trump har tidligere sagt at han er villig til å ilegge toll på all import fra Kina.

– Jeg tror dette bare er en forhandlingstaktikk. Hvor mye disse tollsatsene faktisk vil påvirke inntjeningen til selskaper er usikkert på nåværende tidspunkt, sier investeringsdirektør Nick Griffin i Munro Partners til Bloomberg.

Frykter følgene

Det har ikke manglet advarsler mot Trump-administrasjonens handelspolitikk. Hvis Trumps aggressive forhandlingstaktikk feiler, kan det svekke verdenshandelen og global vekst.

En toll på 10 prosent på varer verdt 200 milliarder kroner ville være problematisk, og 25 prosent ville være langt verre, ifølge China Business Council, som organiserer rundt 200 amerikanske bedrifter som handler med Kina, som Apple, Amazon og Boeing.

– Kostnadsøkningene vil bli overført til kundene, så det vil påvirke de fleste amerikaneres lommebøker, sier direktør Erin Ennis i China Business Council til Reuters.

Organisasjonen mener at toll på kinesiske varer ikke vil oppnå det USA ønsker, men skade amerikanske interesser og føre til at USA-selskaper taper markedsandeler. I stedet burde USA gå sammen med likesinnede partnere og presse Kina, mener den.

USAs handelsutsending Robert Lighthizer har undersøkt Kinas handelspraksis og lagt frem resultatet i en 200 siders rapport som blant annet beskylder Kina for tyveri av amerikansk teknologi.

«Denne praksisen er en eksistensiell trussel til USAs viktigste konkurransemessige fortrinn», sa Lighthizer i en melding den 10. juli.

Tidligere toller og trusler

USAs president ga tidligere i år ordre om å innføre toll på 25 prosent på kinesiske varer til en verdi på 34 milliarder dollar, gjeldende fra 6. juli. Planen er å utvide dette til varer verdt 50 milliarder dollar i de kommende ukene.

Trump-regjeringen tok i sommer til orde for en toll på 10 prosent på kinesiske varer til en verdi av 200 milliarder dollar, som altså skal bli på 25 prosent hvis ikke Kina gir etter overfor USAs krav om lettelser i handelen.

Kina har tidligere sagt at landet vil svare på USAs toller med tilsvarende tiltak.

Trump innførte tidligere i år en toll på 25 prosent på import av stål og 10 prosent på import av aluminium til USA.

EU, Canada og Mexico fikk først et midlertidig unntak fra denne tollen, men ble ikke enige med USA om en forlengelse. Dermed ble også disse landene ilagt toll på stål og aluminium, gjeldende fra 1. juni.

EU mener at handelshindringene er i strid med WTO-avtalen, og har varslet at handelsblokken vil komme med mottiltak rettet mot USAs eksport.

I forrige uke var Trump i møte med EU-kommisjonens leder Jean-Claude Juncker. De ble da enige om en avtale som skal hindre handelskrig mellom EU og USA.

Les mer: EU og USA trapper ned handelskrigen

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå