Draghi og Trump i valutakrangel: – Ikke fokus på kursen

Sjefen for den europeiske sentralbanken svarer krast på kritikken fra USAs president, som indirekte anklager ham for å svekke euro mot dollar.

– Vi har vårt ansvarsområde, vi har vårt mandat, sa den europeiske sentralbanksjefen Mario Draghi til publikum under den årlige ESB-konferansen i Sintra i Portugal tirsdag, ifølge CNBC.

– Vårt mandat er prisstabilitet definert som en inflasjonstakt som er nær, men under to prosent på mellomlang sikt.

Han gjentok at eurosonens sentralbank er klar for å ta i bruk alle nødvendige hjelpemidler for å oppfylle mandatet.

– Og vi fokuserer ikke på vekslingskursen, sa Draghi.

Uttalelsen skal ifølge CNBC ha blitt møtt med applaus i salen.

Irritert Trump

USAs president Donald Trump gikk ut på Twitter etter eurosvekkelsen mot dollar i kjølvannet av ESB-sjef Mario Draghis tale tidligere på dagen.

Trump påpekte at sentralbanksjefen varslet mer økonomisk stimulus, og påpekte at euroen ble umiddelbart svekket mot dollar.

Euroen svekket seg 0,2 prosent mot dollar minuttene etter talen. Der har den blitt værende til like etter klokken 18.30, på 1,119 dollar.

Den amerikanske presidenten kalte det urettferdig at det blir enklere for eurosonen å konkurrere mot USA som følge av eurosvekkelsen.

– De har kommet unna med dette i flere år, sammen med Kina og andre, skriver Trump.Draghi sa at det fortsatt er rom for ytterligere rentekutt eller andre tiltak i eurosonen hvis den økonomiske situasjonen ikke bedrer seg og inflasjonsmålet trues.

Børsoppgang

Aksjemarkedene fikk en opptur etter Draghis uttalelser – europeiske børser steg, og det samme gjorde amerikanske futures.

Børsene gjorde et nytt markant hopp da USAs president Donald Trump på Twitter bekreftet at han vil møte sin kinesiske motpart Xi Jinping under neste ukes G20-møte i Japan.

Like etter tvitret den amerikanske presidenten om oppgangen på Dax-indeksen i Frankfurt, og tilskrev løftet stimuluskommentaren fra Draghi:

– Veldig urettferdig mot USA!

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå