Aksjekollaps for oljekjempe etter drivstoffstreik

Aksjen til det brasilianske oljeselskapet Petrobras raste mandag etter at myndighetene i landet inngikk en avtale med lastebileiere om å holde drivstoffprisene nede.


<p><b>OLJEKJEMPE:</b> Petrobras er verdens tredje største oljeselskap. Mandag stupte aksjen.</p>

OLJEKJEMPE: Petrobras er verdens tredje største oljeselskap. Mandag stupte aksjen.

For å blidgjøre lastebileiere som har streiket i protest mot høye drivstoffpriser i Brasil, har regjeringen lovt å redusere dieselprisene ved hjelp av skattekutt og subsidier, og holde dem fryst i 60 dager.

Det sendte aksjen til det statlige oljeselskapet Petrobras ned 14,60 prosent på børsen i Brasil mandag.

Etter den 60 dager lange perioden vil Petrobras justere prisene månedlig. Selskapet har forsikret om at myndighetene vil kompensere for eventuelle tap, men investorene er skeptiske.

Les også: Brasil senker dieselprisen etter en ukes streik

Det voldsomme Petrobras-fallet trakk med seg andre brasilianske aksjer. Børsen i Brasil falt 4,5 prosent til årets laveste nivå.

280 mrd. blåst bort

Siden 18. mai, da det først ble spekulert i at regjeringen kunne bli nødt til å forhandle med lastebileierne over dieselpriser, har Petrobras ifølge Reuters mistet 127,5 milliarder realer, tilsvarende 280 milliarder kroner, i markedsverdi.

I en hel uke har lastebileierne protestert, blant annet ved å blokkere motorveier, noe som har rammet alle sektorer i landet.

I forrige uke ble noen av dem enige med myndighetene om en løsning på konflikten, men landets største lastebilgruppe Abcam var ikke med.

 <p><b>KØ:</b> Folk sto i kø mandag for å få drivstoff etter streiken blant landets lastebilsjåfører.</p>

KØ: Folk sto i kø mandag for å få drivstoff etter streiken blant landets lastebilsjåfører.

Mandag ba imidlertid Abcam alle sine sjåfører om å stanse protestene, men til døve ører fra mange av dem, ifølge Reuters.

Tilliten til den brasilianske økonomien er svekket etter demonstrasjonene, noe om har satt også den brasilianske valutaen under press. Mot dollar er valutaen ned rundt 1,64 prosent til nær 3,73 real.
Det spekuleres derfor i om landets sentralbank vil heve styringsrenten Selic, skriver danske Børsen.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå