Du taper på WTO-fiaskoen

En WTO-avtale ville gitt norske forbrukere lavere priser på kjøtt, ost og grønnsaker. Men etter at forhandlingene brøt sammen i går kveld, er bøndene de eneste vinnerne.

I går kveld ble det klart at WTO-forhandlingene om en liberalisering av den internasjonale handelen, totalkollapset. Dermed kunne Bondelaget slippe jubelen løs.

- Vi har hele tiden sagt at det er bedre med den eksisterende ordningen enn en dårlig ny avtale, sier en fornøyd Pål Haugstad, leder for Bondelaget, til VG.

- Alt å vinne

WTO-avtalen som lå på bordet ville ha revet ned store deler av handelsbarrierene som holder u-land utenfor lukrative i-landsmarkeder. Det hadde vært svært gunstig for norske forbrukere som ville fått billigere kjøtt, ost og grønnsaker.

I Norge har man til nå ført en landbrukspolitikk med høy beskyttelse i form av tollvern og subsidier. I tillegg til lavere priser i butikkene, ville derfor en liberaliserende WTO-avtale ført til flere nye varer i hyllene og større utvalg. I stedet blir det nå ingen endring.

- Norske konsumenter hadde alt å vinne og ingenting å tape på en WTO-avtale, sier professor ved Norges Handelshøyskole (NHH), Rolf Jens Brunstad.

Også Arne Melchior, forsker i internasjonal økonomi ved NUPI (Norsk Utenrikspolitisk Institutt) stempler forbrukerne som de store taperne av WTO-kollapsen.

- De tidligere avtalene har bare gitt oss en smak av mulighetene vi kunne fått med det nye forslaget. Nå går kjøperne glipp av lavere priser, sier Melchior.

- Skuffet

Han trekker også frem u-landene som tapere. De vil fortsatt møte høye handelsbarrierer i i-landene. Også norske eksportører, blant annet fiskerne, hadde hatt mye å tjene på liberalisering. Dermed er det kun bøndene som tjener på den nåværende ordningen, sier Melchior og får støtte fra Brunstad.

Haugstad og Bondelaget er imidlertid ikke enige i ekspertenes konklusjon.

- Det er på ingen måte forbrukerne som taper og bøndene som vinner. Man vil ikke få billigere mat bare fordi norske bønder slutter å produsere, mener han.

I den norske delegasjonen i Genève, var skuffelsen stor.

- Jeg er skuffet over at det ikke var mulig å komme til enighet. Vi kom langt på veien mot en ny handelsavtale. Men på kritiske områder var avstanden mellom viktige land for stor, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre i en pressemelding.

Til E24-forsiden

På forsiden nå