Eiendomsmeglerbransjen krymper

1.000 meglere borte.
<b>TUNGE TIDER:</b> Eiendomsmeglerne må finne seg annet å gjøre.
TUNGE TIDER: Eiendomsmeglerne må finne seg annet å gjøre.

Eiendomsmeglerbransjen rammes hardt av nedgangstidene og har på halvannet år mistet 1.000 meglere.

Fylkesleder i Norges Eiendomsmeglerforbunds avdeling i Rogaland, Tormod Roth, opplyser at det trolig er blitt 1.000 færre meglere på landsbasis, av totalt 5.000-6.000 meglere. Han regner med en avskalling på landsbasis på rundt 20 prosent siden toppen i august 2007.

- Jeg tror de gode tidene trakk til seg litt for mange nyetablerere til meglerbransjen med et for optimistisk syn på framtiden. Bransjen har nå trolig justert seg til et passe nivå i forhold til oppdragsmengden, sier Roth til Stavanger Aftenblad.

Han tror avskallingen fører til en mer kvalifisert bransje.

- De med erfaring blir værende. Det er ikke noen fordel for markedet at det blir for få meglere, men jeg tror ikke vi er i den situasjonen nå, sier Roth.

Sterk nedgang

Han får støtte i fersk statistikk fra Kredittilsynet torsdag, som viser at det var en sterk nedgang i antall eiendomsmeglerforetak i 2008.

Høsten 2008 var svært dårlig for landets eiendomsmeglingsforetak, som formidlet 25 prosent færre eiendommer i 2008 sammenlignet med året før. Sammenlignet med første halvår av 2008 ble det omsatt 35 prosent færre boliger i andre halvår i fjor.

Som en naturlig konsekvens av fallet i antall formidlede eiendommer viser også den samlede formidlede verdien en nedgang, opplyser Kredittilsynet.

Verdifall

Sammenlignet med 2007 sank den totale verdien av omsatte eiendommer med 37 prosent, fra 339 milliarder kroner, til 213 milliarder kroner i 2008.

Negangen resulterte i en markant nedgang i antall eiendomsmeglingsforetak. Fra 717 aktive foretak ved inngangen til 2008, var antallet redusert til 611 ved utgangen av året, ifølge Kredittilsynets statistikk.

Halvparten av denne nedgangen, altså 53 foretak, ble utgjort av foretak i meglerkjeden Notar.

I midten av februar 2009 er antallet eiendomsmeglingsforetak videre redusert til 580 foretak.

Flere E24-nyheter

På forsiden nå