Eksperter kritiske til norske EU-lån

Flere eksperter er kritiske til Norges lån til de kriserammede EU-landene. De mener lånene gjør ting verre for mottakerlandene.

<p><b>DYP KRISE:</b> Eksperter mener at Norge fremstår som en grådig, korttenkt kreditor, og at utlånspolitikken rammer gjeldstyngede land i EU. Her fra en demonstrasjon i Madrid lørdag.<br/></p>

DYP KRISE: Eksperter mener at Norge fremstår som en grådig, korttenkt kreditor, og at utlånspolitikken rammer gjeldstyngede land i EU. Her fra en demonstrasjon i Madrid lørdag.

Daglig leder i Manifest senter for samfunnsanalyse, Julie Lødrup, nøler ikke med å kalle Norges lån for grådige og korttenkte. Hun mener utlånspolitikken rammer gjeldstyngende land i Europa, skriver Dagsavisen.

– Norge oppfører seg som en grådig, kortenkt kreditor som skor seg på andre lands vanskelige situasjon. Vi krever inn strafferente på lånene, så de er ekstra dyre. I tillegg dikterer vi hvilken politikk kriserammede land skal føre gjennom kravene som følger med, sier hun.

Manifest Analyse mener at lånene som Norge gir, forutsetter at mottakerlandet fører en politikk som er helt motsatt av den regjeringen selv ville brukt for å redde økonomien i krisetider.

Ifølge Finansdepartementet har Norge til nå stilt 102,8 milliarder kroner til disposisjon for Det internasjonale pengefondet.

Også økonomiprofessor og seniorrådgiver Erik S. Reinert i tankesmien Rec Publica er kritisk til de norske kriselånene.

– Vi prøver å løse dette problemet ved å kutte offentlige utgifter og offentlige lønninger. Men det gjør jo ting bare verre på sikt. Jeg er enig med Manifest Analyse i at vi oppfører oss som onkel Skrue på sitt verste, sier Reinert.

Statssekretær Hilde Singsaas (Ap) i Finansdepartementet avviser kritikken.

– Norge gir ikke disse lånene for å tjene penger, sier hun og viser til at Norge ville fått høyere avkastning på pengene ved å investere på andre måter. 

Les også:

Spania nærmere mareritt-scenario

- Spansk hjelpesøknad kan komme i november

Norge tilbyr IMF 55 milliarder i lån

På forsiden nå