Eksperter refser Støre for Iran-seilas

Norske og utenlandske rederier ble advart mot reaksjoner fra USA hvis de seilte til havnen der «Støre-skipet» var i november. 

FÅR MER REFS: Det er uheldig at for en regjeringsrepresentant å bli knyttet til en Iran-seilas, mener ekspert. VG møtte utenriksminister Jonas Gahr Støre i Brussel før helgen.
FÅR MER REFS: Det er uheldig at for en regjeringsrepresentant å bli knyttet til en Iran-seilas, mener ekspert. VG møtte utenriksminister Jonas Gahr Støre i Brussel før helgen.

Norske og utenlandske rederier ble advart mot reaksjoner fra USA hvis de seilte til havnen der «Støre-skipet» var i november.

Flere eksperter refser nå utenriksminister Jonas Gahr Støre for at han er medeier i et skip som i fjor lastet etylen i den svartelistede Iran-havnen Assaluyeh.

Ifølge amerikanske myndigheter er havnen driftet av selskapet Tidewater Middle East, som skal være involvert i våpenhandel.

LES OGSÅ: Støre i Iran-skvis

- Uheldig

- Jeg tror ikke dette kommer til å ødelegge noe i forholdet mellom Norge og USA, eller Støre og USA. Men for en regjeringsrepresentant kan det være uheldig å bli knyttet til dette, sier utenriksekspert Helge Lurås til VG.

I et offisielt notat fra amerikanske finansdepartementet slås det fast at også utenlandske selskaper - ikke minst rederier - bør holde seg unna de omstridte Iran-havnene.

«Sanksjonene mot Tidewater og South Shipping har omfattende implikasjoner for både amerikanske og utenlandske personer og for en rekke industrielle aktører, inkludert rederier».

«Alle aktører oppfordres til å bruke havner som ikke blir operert av Tidewater eller South Shipping for all import og eksport fra Iran», heter det i notatet fra 23. juni 2011.

Støre slår tilbake

Jonas Gahr Støre svarer på kritikken ved å vise til at han gjennom familieselskapet har en eierandel på én prosent.

- Fartøyet, som drives av driftsselskapet Solvang, har så vidt jeg forstår ikke seilt til Iran siden 2011 som følge av sanksjonstiltak mot landet, sier Støre. Og legger til:

- Som utenriksminister forutsetter jeg at dette og andre norske selskaper fullt ut etterlever de internasjonale sanksjonene og norsk lov. Skulle vi få opplysninger om noe annet, vil jeg se det som svært alvorlig og følge det opp umiddelbart.

Støre vurderer nå eierskapet i rederiene.

- Jeg vil sørge for å oppdatere Stortingets registre over mine økonomiske interesser dersom det skulle komme endringer, sier han.

Vil ikke kommentere

Den amerikanske ambassaden vil ikke kommentere Støres eierskap, men henviser til Finansdepartementet i Washington.

- Vi kommenterer ikke spesifikke selskaper eller personer. Tidewater Middle East ble identifisert av The Office of Foreign Assets Control i forbindelse med sanksjonene mot spredning av kjernefysiske våpen som kom i juni 2011, og amerikanske personer og selskaper forbys å handle med dem, sier talsperson John Sullivan ved det amerikanske Finansdepartementet, til VG.

LES OGSÅ: Jens visste ikke om reder-eierskapet

Sanksjonene som er listet opp i notatet viser at USA også sikter til utenlandske selskaper og personer.

«Næringsaktører som fortsetter med å engasjere seg i transaksjoner som involverer Tidewater eller South Shipping, risikerer omdømmemessige, finansielle og juridiske problemer», heter det.

Daglig leder Therese Jebsen i Raftostiftelsen mener næringslivet må være ekstra på vakt når det gjelder handel med et diktaturregime - særlig når det gjelder råvarehandel som kan være tett knyttet til myndighetene og som innebærer viktige inntektskilder for regimet.

- Har ansvar

- Næringslivet har et ansvar som går ut over det juridiske ansvaret - spesielt i land hvor det er grove og systematiske menneskerettighetsbrudd. I Iran ser vi en forverring av menneskerettighetssituasjonen, sier Therese Jebsen som mener det er viktig at Støre nå vurderer å selge skipsandelene.

Jurist og filosof Morten Kinander i tankesmien Civita mener Støres eierandel er problematisk - selv om den ikke er stor:

- Det er lett å bli mistenkt for å ha en interessekonflikt dersom man er en internasjonal investor og viktig politiker, sier Morten Kinander.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå