Ekstern gransking etter krigsskip-avsløringer

Forsvaret frykter mislighold eller grove saksbehandlingsfeil i forbindelse med salg av gamle marinefartøy og kaller inn eksterne granskere for å gjennomgå salgene.

<p>SEKS MTB'ER I NIGERIA: Dagbladet har avdekket at seks MTB-båter skal ha blitt solgt til en privat kystvaktflåte i Nigeria. (Illustrasjonsfoto)</p>

SEKS MTB'ER I NIGERIA: Dagbladet har avdekket at seks MTB-båter skal ha blitt solgt til en privat kystvaktflåte i Nigeria. (Illustrasjonsfoto)

Dagbladet har avslørt at minst åtte norske krigsskip har havnet hos private paramilitære grupperinger i utlandet.

Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO), som har forestått salgene, har allerede startet intern gransking. De foreløpige funnene har ført til at organisasjonen nå ber om en full ekstern gransking for å avdekke om ansatte i Forsvaret eller samarbeidspartnere har begått misligheter eller grove saksbehandlingsfeil i forbindelse med avhending og salg av militære fartøy. Det er det internasjonale revisjonsselskapet PricewaterhouseCoopers (PwC) som har fått i oppdrag å gjennomføre den eksterne granskningen.

Dagbladet har avslørt at flere av skipene er solgt i strid med norsk eksportlovgivning. Kjøperne er private paramilitære sikkerhetsselskaper som verken Forsvaret eller Utenriksdepartementet har sjekket bakgrunnen til.

Blant annet har seks tidligere missiltorpedobåter har havnet i en privat nigeriansk kystvaktflåte kontrollert av den beryktede krigsherren Government Ekpemupolo. Siden 2008 er det solgt store fartøy til nærmere 150 millioner kroner.

Saken vil også bli diskutert i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Også Utenriksdepartementet gransker saken internt.


Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå