Eltek-sjef innrømmer skattejuks

Eltek-sjefen Morten Angelil (41) innrømmet skattesvik etter tre dager på glattcelle.

Den styrtrike direktøren nekter samtidig for å ha misbrukt innsideinformasjon, slik Økokrim har siktet ham og forretningspartneren Lars Jervan (41) for.

Fredag ble det kjent at de to midlertidig går av fra sine toppjobber i det børsnoterte Eltek-konsernet.

Les også: Eltek-sjef siktet for innsidehandel

Økokrim: - Må ikke få snakke sammen

Det var under et rettsmøte lørdag at Angelil kom med innrømmelsen. Han er riktignok uenig med Økokrim når det gjelder beløpene i siktelsen. Hvor mye Angelil erkjenner å ha unndratt beskatning, vil ikke hans forsvarer Knut Henrik Boehlke si noe om.

Første gang

Rettsmøtet fant sted etter at Angelil og Jervan hadde sittet tre dager på glattcelle. Økokrim endevendte i forrige uke forretningsmennenes boliger og Elteks hovedkvarter utenfor Drammen.

Nå venter fire uker i varetekt med brev- og besøksforbud, om ikke lagmannsretten tar de siktedes anke til følge mot slutten av uken. Dette er første gang en siktelse for misbruk av innsideinformasjon fører til varetektsfengsling i Norge.

- Angelil stiller seg uforstående til at det skal være behov for varetektsfengsling, og er selvsagt preget av det, sier Boehlke til VG.

Økokrim mener duoen ulovlig handlet aksjer gjennom en såkalt forvalterkonto i Luxembourg i 2003, slik at hverken myndigheter eller Oslo Børs har hatt innsyn i handlingen. Ifølge Dagens Næringsliv skal det være snakk om aksjer som da hadde en verdi på om lag fire millioner kroner.

Retten mener det er en åpenbar fare for bevisforspillelse, hvis de to toppene ikke holdes i varetekt. Frykten er at Jervan og Angelil vil gjøre det vanskelig å få ut informasjon fra utenlandske banker og meglere om forholdet.

Nekter

Mens Morten Angelil innrømmet skattesvik, nektet Lars Jervan straffskyld for både innsidehandel og skattejuks.

Jervan og Angelil var også ledere i Eltek da den angivelige innsidehandlingen fant sted i 2003. De to har store felles økonomiske interesser. Gjennom selskapet Mola AS har de sammen eid aksjer for mer enn 13 millioner kroner, ifølge regnskapet for 2006. Det året kjøpte de dessuten en båt til 750.000 kroner gjennom dette selskapet.

Angelil-familien eier i overkant av ti prosent av konsernet, som har en markedsverdi på nær 1,3 milliarder kroner. Familien har også investert tungt i eiendom.

Bladet Kapital anslo i fjor sommer at Morten Angelil var god for 470 millioner kroner. Eltek selger utstyr for strømforsyning og transmisjon til telekomselskaper. Selskapet styrer i år mot en omsetning på fem milliarder kroner, og har rundt 3000 ansatte i en rekke land.

På forsiden nå