Bestiller verdens lengste kabel

Statoil har bestilt en 100 kilometer lang kabel verdt en halv milliard kroner. Dette blir verdens lengste kabel i sitt slag.

Oljeselskapet Statoil STL har bestilt en kraftkabel fra svenske ABB Power Technologies

SSE
ABB
verdt 500 millioner kroner.

Følg utviklingen i Statoil-aksjen på Børs24

Fra land til vann

Kabelen skal brukes på Gjøa-prosjektet i Nordsjøen, og kontrakten omfatter prosjektering, innkjøp, fabrikasjon og installasjon.

Strømkabelen skal gå fra Mongstad i Nord-Hordaland til Gjøa-plattformen.

- En løsning med strømforsyning fra land via kabel gir en stor miljøgevinst sammenlignet med en tradisjonell løsning med elektrisk kraft produsert til havs, sier Bjørn Midttun som leder for undervannsteknologi i Gjøa-prosjektet i en pressemeldingen.

Ved å gjøre det på denne måten reduserer Statoil mengden med CO2-utslipp betydelig.

Les saken: Kutter CO2-utslipp med strøm fra land

Blir verdens lengste

Kabelen vil bli verdens lengste vekselstrømskabel for overføring av tilsvarende mengder kraft, skriver selskapet.

"Kabelen planlegges installert i én operasjon i 2009, med inntrekking og oppkobling til plattformen når den kommer på feltet i 2010", heter det.

Selskapet har utviklet et ny måte å overføre elektrisk kraft ved høye spenninger til flytende innretninger.

- Konseptet baserer seg på en dynamisk høyspentkabel og vil kunne benyttes på andre flytende innretninger, sier Midttun.

Funnet i 1989

Gjøa-feltet er ventet å komme i produksjon i 2010. Statoil har jobbet med dette i 18 år, helt siden funnet ble gjort i 1989.

Feltet ligger forholdsvis nært land, kun 45 kilometer utenfor Sogn, og rundt 65 kilometer sydvest for Florø. Dette fører til utfordringer som for eksempel spesielle miljø- og sikkerhetstiltak.

Selskapet klør etter å sette igang med boringen i området, hvor de selv anslår at det finnes reserver på omtrent 450 millioner fat oljeekvivalenter.

Har fått kritikk

Oljedirektør Gunnar Berge har tidligere kritisert tiltaket om å hente strøm fra land.

- Å elektrifisiere en stor del av innretningene på norsk sokkel fremstår som et tvilsomt miljøtiltak og energieffektiviseringstiltak i dagens situasjon, sa Berge til Aftenposten i april i år.

Les saken: -Tvilsomt miljøtiltak

Flere nyheter på E24.

På forsiden nå