- Snøhvit er oppe og går

StatoilHydro har startet opp igjen gassproduksjonen på det kriserammede Snøhvit-anlegget.

StatoilHydro

OSE
STL
melder fredag at gassproduksjonen på kriserammede Snøhvit kom tilbake i drift torsdag.

Fra og med i dag produserer det problemplagede anlegget, som kostet 58 milliarder kroner å bygge, med 60 prosents kapasitet.

Snøhvit har så langt vært et mareritt for StatoilHydro. Siden produksjonen ble startet opp i høst har anlegget stått stille halvparten av tiden. Så langt har selskapet trolig tapt omkring 5 milliarder kroner på prosjektet.

Én dags full produksjon fra Snøhvit er verd 30-50 millioner kroner.

Les også:

Sjekk hva investorene mener om oljekjempens prestasjoner på E24 Børs

Måtte rette feil

StatoilHydro ga seg selv ti måneder på innkjøringsfasen på Melkøya. Men denne tidsplanen har allerede sprukket så det suser.

Siden 8. mai har opptil tusen personer jobbet med å utbedre en rekke tekniske feil. En rekke av disse feilene er - ifølge StatoilHydro - utbedret.

Stansen er den første planlagte produksjonsnedstengningen av Hammerfest LNG.

Problemene i kjøleanlegget har hatt hovedfokus i revisjonsstansen. Etter oppstarten i fjor høst har flere av sjøvannsvarmevekslerne i kjølekretsene vist seg å være for lite robuste til å tåle belastningene ved full produksjon.

– Problemene knytter seg til designet på deler av kjøleanlegget, og har ingenting med klimaet eller værforholdene i Hammerfest å gjøre, understreker Øystein Michelsen, områdedirektør for Drift Nord.

Les også:

Håper på 100 prosent

Oljekjempen vil bestemme seg i høst for hvordan man kan få produksjonen opp i 100 prosent igjen.

Dersom Melkøya kommer opp i full produksjon, vil et av fem LNG-skip laste ved anlegget hver femte eller sjette dag. StatoilHydro har langsiktige leveringskontrakter i Europa og USA.

– Datamaterialet skal hjelpe oss når vi i løpet av høsten 2008 skal beslutte hva vi skal gjøre for å få anlegget opp i full produksjon, sier Hopland.

Les også:

På forsiden nå