Statoil flørter med Irak-olje

Statoil vurderer sterkt å by på oljefelter i krigsrammede Irak denne sommeren. – Helt uforståelig, raser Amnestys generalsekretær John Peder Egenæs.
<b>NÆRMER SEG FRISTEN:</b> Helge Lund og StatoilHydro kan gå inn i Irak.
NÆRMER SEG FRISTEN: Helge Lund og StatoilHydro kan gå inn i Irak.

Nå krever SV-topp at regjeringen griper inn og stopper halvstatlige Statoil flørt med det krigsherjede landet.

Det irakiske oljedepartementet har invitert den norske oljekjempen til å by på utviklingen av det gigantiske oljefeltet Nahr Bin Umar i Sør-Irak – den første budrunden i landet siden USAs invasjon i 2003.

– Sør-Irak er et interessant område for oss, men det er ikke endelig avklart når beslutningen om et bud på Nahr Bin Umar må tas, sier pressekontakt Mari Dotterud til VG.

Les også: Irak-feide truer Statoil-bud

Tar beslutning i juni

Gevinsten ved suksess er 20-årskontrakter på oljeutvinning i landet med verdens tredje største kjente oljereserver. Etter det VG erfarer, vil Statoil ta sin beslutning i juni.

Statssekretær Robin Martin Kåss (Ap) i Olje - og energidepartementet bekrefter at han gjennom embetsverket er gjort kjent med at Norges største selskap vurderer ulike muligheter i Irak.

– Beslutningen om et eventuelt bud hører inn under Statoils styre og ledelses ansvar. Vi legger til grunn og har tillit til at Statoil ivaretar etiske standarder når de engasjerer seg utenlands. Regjeringen har ingen politikk på at det ikke skal investeres i Irak, sier Kåss til VG.

Det opprører SVs sentralstyremedlem Ingrid Fiskaa. Hun gikk på barrikadene mot Irak-invasjonen for seks år siden, og mener Statoil blir en krigsprofitør om de byr på oljefeltet like ved havnebyen Basra.

– Om Statoil går inn i Irak er det fullstendig uakseptabelt. Irak er fortsatt okkupert, og det innebærer at irakerne selv ikke har råderett over sine egne ressurser. Her må regjeringen fortelle Helge Lund hvor skapet står, sier Fiskaa til VG.

Hun får støtte av generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty International.

- Uforståelig

– Det er uforståelig at Statoil i det hele tatt vurderer å gå inn i det okkuperte Irak nå. Regjeringen i Irak har grove overgrep på samvittigheten. Den står bak utallige ulovlige arrestasjoner, utbredt tortur og utenomrettslige henrettelser, sier Egenæs til VG.

NUPI-forsker Daniel Heradstveit er tidligere Statoil-rådgiver, og føler seg trygg på at oljeselskapet vil engasjere seg i Irak i år.

– Det er ikke bare solskinn i Irak, men Statoil er pokker meg nødt til å være til stede. De kan ikke vente til alt er perfekt. Selv om Irak ble bombet sønder og sammen, er det viktig å bidra til å normalisere landet, sier Heradstveit til VG.

En analytiker som følger Statoil tett venter at selskapet vil legge inn minst ett bud i Irak i sommer.

– Det er i år toget går i Irak, det er nå regjeringen holder en rekke auksjoner av gamle og nye oljefelt, sier analytikeren til VG.

Oljegigantene Total og Chevron vil trolig konkurrere med Statoil i en irakisk budrunde på feltet - som rommer over 6 milliarder fat olje.

Les også: Nå heter det bare Statoil

Les også: Oljesandprotesten rant ut i sanden

Flere nyheter på E24.

På forsiden nå