Statoil klar for irakisk oljeauksjon

Statoil skal delta i viktig auksjonsrunde i Bagdad denne helgen, men er bekymret over de massive bombeangrepene.

			TRAGEDIE: Irakiske hjelpemannskaper leter etter overlevende etter tirsdagens bombeangrep i Bagdad.
TRAGEDIE: Irakiske hjelpemannskaper leter etter overlevende etter tirsdagens bombeangrep i Bagdad.

Iraks oljedepartement vil ikke utsette de store oljeauksjonene denne uken, til tross for at minst 112 mennesker er drept av tre bombeeksplosjoner i Bagdad tirsdag.

- Vi avholder auksjonen fredag og lørdag som planlagt, sier talsmann Sabah Abdul Kadhim i oljedepartementet til Reuters.

Irak tilbyr ti oljekontrakter i auksjonen, der også vårt eget Statoil

OSE
STL
akter å delta med en håndfull representanter fra Norge. Det opplyser pressetalskvinne Mari Dotterud i Statoil overfor E24.

- Vi har forberedt et bud sammen med andre internasjonale oljeselskaper. Men en beslutning om vi faktisk vil by, tar vi ikke før auksjonen er i gang der og da, sier Dotterud til E24.

Les også:

Følger nøye med

Konsernsjef Helge Lund vil uansett ikke reise til Bagdad, og Statoil vil heller ikke sende sine utsendinger av gårde dersom sikkerhetssituasjonen i Irak anses som uholdbar de neste dagene.

- Vi følger utviklingen i Bagdad nøye nå, og det er tindrende klart at vi ikke sender ned disse dersom ikke sikkerhetssituasjonen er tilfredsstillende, sier Dotterud.

Flere topper i de store internasjonale oljeselskapene ventes å oppholde seg i Bagdad under auksjonen.

Les også:

- Fokus på Irak

Gevinsten ved suksess er 20-årskontrakter på oljeutvinning i landet med verdens tredje største kjente oljereserver.

Konkurransen om de irakiske feltene er beinhard, men Statoil-sjef Lund har gjort det klart at Irak blir en "viktig langsiktig provins" der Statoil bør være posisjonert.

- Irak er et område som har et stort geologisk potensial, og som jeg tror er viktig for alle internasjonale olje- og gasselskaper av en viss størrelse. Så vi har et fokus på Irak, og vi ønsker å være med på det som skjer der, sa Lund til E24 i november.

- Godt øye til Statoil

Analytiker Oddvar Bjørgan i ABG Sundal Collier tror Lund har en rimelig god sjanse til å lykkes med sine Irak-planer.

- Mitt inntrykk er at sentralmyndighetene i Bagdad har et godt øye til Statoil. Uttalelser fra en del sentrale politikere tyder iallefall på det. Det er likevel fryktelig vanskelig å si om de lykkes allerede i år, det er ikke tvil om at svært mange oljeselskaper vil by, sa Bjørgan til E24 forrige måned.

Les også:

Flere E24-nyheter

På forsiden nå