- Vi ønsker å være med i Irak

Statoil-sjef Helge Lund er klar for omkamp for å få kloa i Irak-oljen.- Irak har et godt øye til Statoil, sier analytiker.
<b>FORLENGER:</b> Konsernsjef Helge Lund og Statoil.
FORLENGER: Konsernsjef Helge Lund og Statoil.

Statoil-sjef Helge Lund har til tross for innlagte bud ennå ikke fått tak i irakiske lisenser, men forbereder seg nå på omkamp ved neste budrunde i desember. Nå jobber Statoil

OSE
STL
med å få på plass samarbeidspartnere for å by på

- Irak er et område som har et stort geologisk potensial, og som jeg tror er viktig for alle internasjonale olje- og gasselskaper av en viss størrelse. Så vi har et fokus på Irak, og vi ønsker å være med på det som skjer der, sier Helge Lund til E24.

Les også:

Mindre å tjene i Irak

Konkurransen om de lukrative irakiske feltene er beinhard, men Lund mener Irak blir en "viktig langsiktig provins" der Statoil bør være posisjonert. Gevinsten ved suksess er 20-årskontrakter på oljeutvinning i landet med verdens tredje største kjente oljereserver.

- Irakerne er kjent for å stille usedvanlig tøffe prisbetingelser på budrundene?

- Ja, det er andre typer kontrakter enn de vi er vant med fra Norge, så du har en litt annen dynamikk. Men det er jo kostnadsdekning også på disse kontraktene, så jeg tror nedsiderisikoen er relativt begrenset. Men det er jo da også mindre oppside enn det vi har på andre typer kontrakter.

- Likevel er det viktig å få et fotfeste i landet?

- Ja, det er store muligheter der. Men hvert enkelt prosjekt må være lønnsomt. Vi skal jo klare å komme inn på det på betingelser vi mener det går an å skape verdier på. Jeg er veldig lite opptatt av såkalte strategiske prosjekter som skal bli lønnsomme om ti år. Men det er klart at det er viktig for oss å ha et fotfeste i Midtøsten.

Les også:

- Irak har godt øye til Statoil

Analytiker Oddvar Bjørgan i ABG Sundal Collier tror Lund har en rimelig god sjanse til å lykkes med sine Irak-planer.

- Mitt inntrykk er at sentralmyndighetene i Bagdad har et godt øye til Statoil. Uttalelser fra en del sentrale politikere tyder iallefall på det. Det er likevel fryktelig vanskelig å si om de lykkes allerede i år, det er ikke tvil om at svært mange oljeselskaper vil by, sier Bjørgan til E24.

Bjørgan tror Lund vil ta seg god tid med kalkulatoren før et nytt bud legges inn.

- Jeg forventer ikke at Statoil vil gi et anbud de ikke tjener penger på. Dessuten ser det ut til at irakerne er i ferd med å mykne litt opp. De vil ventelig gi litt bedre betingelser i kommende budrunder.

Oppmykningen i Irak har sammenheng med det store fallet i oljeprisene siden toppen på nær 150 dollar fatet i fjor sommer. Prisfallet har gitt store utfordringer for Iraks statsbudsjett - og har økt presset på oljeministeren for å få opp produksjonen raskt.

Les også:

Flere E24-nyheter

På forsiden nå