Erdogan ber sitt folk om å veksle inn dollar og gull

Tyrkias valuta fortsetter det kraftige fallet etter at president Erdogan ber folk kjøpe lira og Donald Trump varsler dobling av metalltoll mot landet.


<p><b>VALUTAKOLLAPS:</b> President Recep Tayyip Erdogan maner folk til å kjøpe den tyrkiske liraen.</p>

VALUTAKOLLAPS: President Recep Tayyip Erdogan maner folk til å kjøpe den tyrkiske liraen.

Recep Tayyip Erdogan ber befolkningen om å veksle dollar og gull i lira, skriver CNBC og viser til en tale Tyrkias president holdt fredag ettermiddag.

«Det gjennomføres ulike kampanjer. Ikke ense dem. Ikke glem, hvis de har sin dollar, har vi vår Allah. Vi jobber hardt. Se på hvor vi var for 16 år siden og se på oss nå», sa Erdogan til tilhengere.

Tyrkias valuta har vært under kraftig press i hele år, etter at presidenten har strammet grepet om landets sentralbank og USA har innført sanksjoner.

Les mer: Erdogan tar sterkere grep om sentralbanken

Markedets bekymring har blant annet vært at sentralbanken mister uavhengigheten til å gjøre det som er best for økonomien.

Fra flere analytikere er det hevdet at renten må heves kraftig hvis valutakollapsen skal avverges.

Les også: Verdens villeste valutaer - slik fungerer valutamarkedet (+)

USA har innført sanksjoner mot to tyrkiske ministre som reaksjon på at en amerikansk pastor holdes i husarrest i Tyrkia.

Varsler dobling av metalltoll

Nå varsler USAs president Donald Trump via Twitter at han akkurat har godkjent å doble tollene på stål og aluminium mot Tyrkia.

– Jeg har akkurat autorisert en dobling av tollene på stål og aluminium med hensyn på Tyrkia, ettersom den tyrkiske liraen, faller raskt nedover mot vår veldig sterke dollar! Aluminium vil nå være 20 prosent og stål 50 prosent. Vårt forhold til Tyrkia er ikke godt nå!, skriver Trump.

Liraen fikk enda mer juling etter uttalelsene fra Erdogan, og den tyrkiske valutaen falt til nok et rekordlavt nivå.

Talen løfter rentene på tiårige tyrkiske statsobligasjoner til 8,066 prosent, ifølge en flash-melding fra Infront.

Rundt klokken 14.45 kostet én dollar 6,14 lira, hvoretter Trumps tollvarsel sendte kursen videre til 6,38 på det meste.

Hittil i år har liraen svekket seg med 67 prosent.

Bekymret

Tidligere fredag skrev Financial Times at Den europeiske sentralbanken er bekymret for europeiske bankers eksponering mot kriserammede Tyrkia.

Bankaksjer falt kraftig etter nyheten. Spanske BBVA er ned 5,38 prosent, italienske Unicredit synker 4,16 prosent og franske BNP Paribas faller 4,01 prosent.

ESB mener situasjonen ikke er kritisk ennå, men spanske BBVA, italienske Unicredit og franske BNP Paripas er spesielt eksponert ettersom de har betydelig drift i Tyrkia.

Uroen påvirker også verdens børser.

I Europa faller aksjemarkedet med 1,1 prosent, mens de amerikanske børsene faller fra start. Her hjemme er Oslo Børs ned 1 prosent.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå