Erna: – Ikke lenger tvil om borgerlig regjering

Norge får en borgerlig regjering hvis de rødgrønne mister flertallet, fastslår Høyre-leder Erna Solberg. Hun er glad for at KrF vil snakke med Frp.

<p><b>ÅPNER FOR FRP:</b> KrF-leder Knut Arild Hareide holdt fredag en tale på partiets strategikonferanse der han åpnet for samarbeid mellom de fire partiene på borgerlig side og avviste samtidig de rødgrønnes invitasjon til samarbeid med ordtaket «takk, men nei takk». Konferansen ble avholdt på Hotel Opera i Oslo.</p>

ÅPNER FOR FRP: KrF-leder Knut Arild Hareide holdt fredag en tale på partiets strategikonferanse der han åpnet for samarbeid mellom de fire partiene på borgerlig side og avviste samtidig de rødgrønnes invitasjon til samarbeid med ordtaket «takk, men nei takk». Konferansen ble avholdt på Hotel Opera i Oslo.

– Nå er det ingen tvil. Blir det borgerlig flertall ved valget neste år, blir det også en borgerlig regjering, sier Erna Solberg, som er den eneste reelle statsministerkandidaten i en framtidig regjering der Høyre deltar.

Leder Knut Arild Hareide i Kristelig Folkeparti gikk i sin anbefaling til partiet fredag inn for samtaler også med Fremskrittspartiet for å avklare mulighetene for et samarbeid etter valget neste år. At han blir statsråd i en regjering som også har plass til Siv Jensen virker lite sannsynlig, medgir Hareide. Men KrF vil gå for regjeringsskifte og bidra parlamentarisk til det.

– Nå har vi en langt mer avklart situasjon på borgerlig side før valget i 2013 enn vi har hatt før tidligere stortingsvalg. Det tror jeg velgerne har ønsket, sier Solberg.

Siv Jensen mener avklaringen er et stort skritt mot politiske endringer, og poengterer at hun helst vil ha et samarbeid med samtlige av dagens opposisjonspartier.

Nevnte ikke Siv

Under den nær timelange talen tok Hareide ikke ordet «Fremskrittspartiet» og heller ikke navnet «Siv Jensen» i sin munn en eneste gang. Han avviser at det var et bevisst valg å ikke omtale «Partiet og partilederen hvis navn ikke må nevnes» ved sine rette navn.

– Jeg snakket jo om dem da jeg trakk opp linjene for hvilken politikk vi ikke kan være med på, sa Hareide til NTB like etter talen.

Miljøpolitikk og ikke minst fattigdomsbekjempelse kontra skattelettelser er blant sakene som ikke går hånd i hanske med Frp, og som Hareide brukte mye tid på.

– Det er veldig lett i den politiske debatten å appellere til folks lommebok. Den konkurransen skal KrF ikke vinne. KrF skal ha større drømmer enn billigere bensin og større skattelettelser» – sa han med adresse til Frp.

KrF gir avkall på sine hjertesaker, mener nestleder Helga Pedersen i Arbeiderpartiet. Senterparti-leder Liv Signe Navarsete er forundret over at KrF vil slippe Frp til i regjering.

<p><b>- FRP ER EN MOTPOL:</b> Leder i Senterpartiet, Liv Signe Navarsete, er skuffet over KrF-lederens beslutning om å åpne for samarbeid med Frp. Hun mener Frp er en motpol mot de verdiene sentrumspartiene står for. Her er Navarsete avbildet ved Lærdalselven i juli.<br/></p>

- FRP ER EN MOTPOL: Leder i Senterpartiet, Liv Signe Navarsete, er skuffet over KrF-lederens beslutning om å åpne for samarbeid med Frp. Hun mener Frp er en motpol mot de verdiene sentrumspartiene står for. Her er Navarsete avbildet ved Lærdalselven i juli.

– Frp er en motpol til de sentrumsverdiene KrF og Sp står sammen om. Å sende Frp inn i regjering vil skape en utvikling som svekker de verdiene vi kjenner og er glade i i landet vårt, sier hun.

Skepsis til Frp-regjering

Det endelige vedtaket om hvilken samarbeidsform KrF skal søke etter valget neste år blir først fattet lørdag ettermiddag. Men det synes allerede nå klart at Hareide vil få støtte til sin anbefaling om å bidra til regjeringsskifte, men ikke nødvendigvis vil delta i den nye regjeringen. KrF kan komme til å bytte garantier om ikke å felle en borgerlig regjering inn i gjennomslag for sine viktigste politiske saker.

– Frp er et parti med visjoner og mål som de vil kjempe for å få gjennom. Dette må vi ha med oss når vi lørdag skal stemme over om Frp er et parti vi kan regjere med, og ikke bare snakke med, sa stortingsrepresentant Geir Jørgen Bekkevold.

Flere av debattantene valgte å holde sitt standpunkt om regjeringssamarbeid hemmelig inntil lørdagens debatt, som pressen ikke får dekke. Men ut fra dem som flagget sin mening fredag, kan KrF-stemningen oppsummeres i tre punkter:

* Partiet er samlet om et bunnsolid ønske om å bytte ut regjeringen.

* KrF vil ikke stille seg i veien for en regjering der Frp er med.

* Det er betydelig skepsis til å sitte i regjering sammen med Frp.

På forsiden nå