Esa stopper milliardhjelp

Regjeringens plan om å hjelpe tre norske bedrifter med ytterligere en milliard fikk begeret til å renne over for Esa.

Regjeringen ønsker å endre en industrikraftavtale Statkraft har inngått med de tre bedriftene Boliden Odda, Tinfos Titan & Iron og Elkem. Det vil Eftas overvåkningsorgan Esa ikke ha noe av, skriver Dagens Næringsliv.

På grunn av høyere stigning i kraftprisene enn forventet, ønsket staten å bedre betingelsene for de tre bedriftene ytterligere.

Etter Statskrafts beregninger ville den foreslåtte endringen ha kostet Staten rundt en milliard kroner fra i dag og frem til år 2020.

- Avtalen ble inngått på et tidspunkt da kraftprisene var langt lavere enn det vi forventer fremover. Vi ønsket å ta vare på intensjonen som ligger i avtalen om sikring og risikospredning, og foreslo en endring som var i tråd med intensjonene. Vi beklager at Esa sa nei til det, men tar det til etterretning, sier politisk rådgiver i Olje- og energidepartementet, Anne Tingelstad Wøien.

Les også: D-dag for hjemfallsrett og EU gir Norge gigantisk tunnelregning.

Fortsatt betydelige fordeler

Den blivende avtalen vil fortsatt medføre betydelige subsidier for de tre bedriftene. De må betale markedspris når den er over 35 øre per kilowattime syv dager på rad.

Når dette ikke er tilfellet vil bedriftene betale rundt 18 og 19 øre per kWh, altså markant under det som betales i det åpne markedet.

Jobber videre

Tingelstad Wøien forteller at staten vil jobbe videre for å komme frem til løsninger som godkjennes av Esa.

- Vi ønsker at denne industrien skal få betingelser som gjør at det fortsatt vil være denne type industri i Norge, sier hun til DN.

Les flere nyheter på E24.

På forsiden nå