Kriserammet latvisk storbank skal tvangsoppløses

Den europeiske sentralbanken har beordret at all aktivitet i Latvias tredje største bank skal fryses og at banken skal tvangsoppløses.


<p>Arkivbilde av ABLVs hovedkontor i Riga i Latvia.</p>

Arkivbilde av ABLVs hovedkontor i Riga i Latvia.

Den europeiske sentralbanken (ESB) har beordret avvikling av den kriserammede latviske storbanken ABLV, etter at USAs myndigheter anklagde banken for hvitvasking, skriver Bloomberg og viser til uttalelser fra ESB i en pressemelding.

ABLV vil nå bli likvidert, etter at ESB tidlig lørdag melder at banken ikke vil klare å gjøre opp for seg, eller at det er sannsynlig at banken ikke vil klare å gjøre opp for seg.

ESB tok beslutningen etter å ha rådført seg med det europeiske resolusjonsrådet, som har som oppgave å utrede hvorvidt en kriserammet bank kan reddes.

I ABLVs tilfelle var det ifølge rådet «ikke i allmennhetens interesse» å redde banken.

– Kvalifiserte innskudd i ABLV Bank er beskyttet opp mot 100.000 euro i henhold til innskuddsgarantifondet i Latvia, skriver banktilsynet i den europeiske sentralbanken.

Kundene tømte konti

Det var den 13. februar at det amerikanske finansdepartementets avdeling for økonomisk kriminalitetsbekjempelse (FinCEN) annonserte et foreløpig vedtak om å kategorisere ABLV Bank som en institusjon der det foregår hvitvasking på høyt nivå i henhold til den amerikanske loven Patriot Act.

– Etter dette opplevde banken en plutselig uttaksbølge av innskudd og en mangel på tilgang til dollarfinansiering. Dette resulterte i at banken ikke evnet å gjennomføre oppgjør i dollar, skriver ESBs banktilsyn.

Bankens kunder skal ha tatt ut 600 millioner euro, tilsvarende 5,79 milliarder kroner, etter de amerikanske anklagene. Ifølge ESB rapporterte banken at de per utgangen av tredje kvartal 2017 hadde samlede innskudd på 2,67 milliarder euro og aktiva for 3,63 milliarder euro.

I mai 2016 ble ABLV ilagt en bot av det latviske finanstilsynet (FCMC) på tre millioner euro, i tillegg til at styremedlemmet som hadde ansvaret for arbeidet mot hvitvasking fikk en advarsel av tilsynet.

Mellom mai og november i fjor skal banken ha gjennomført en intern undersøkelse etter anklager om at man hadde omgått sanksjonene som var ilagt Nord-Korea.

ABLV-krisen har blusset opp parallelt med anklagene om at Latvias sentralbanksjef, Ilmars Rimsevics, skal ha krevd bestikkelser på over 100.000 euro.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå