– Godt nytt for Norge

Norge er ett viktig steg nærmere en frihandelsavtale med Vietnam etter at landet har blitt enig med EU.

<p><b>FORHANDLER VIDERE:</b> Norge kan snart få på plass en frihandelsavtale med Vietnam etter at EU har blitt enige med landet. I mars besøkte næringsminister Monica Mæland og Kronprins Haakon Vietnam i forbindelse med åpningen av DNV GLs kontor i Saigon.</p>

FORHANDLER VIDERE: Norge kan snart få på plass en frihandelsavtale med Vietnam etter at EU har blitt enige med landet. I mars besøkte næringsminister Monica Mæland og Kronprins Haakon Vietnam i forbindelse med åpningen av DNV GLs kontor i Saigon.

Tirsdag kunne EUs handelskommissær Cecilia Malmström annonsere at EU og Vietnam nå har blitt enige om hovedprinsippene for en frihandelsavtale. Malmström fortalte at den endelige enigheten kom på telefon med den vietnamesiske handelsministeren tirsdag morgen.

Dette skjer etter flere år med forhandlinger mellom partene.

Dermed gjenstår det bare noen juridiske avklaringer og teknikaliteter før EUs ministerråd og EU-parlamentet kan stemme over avtalen.

– Vi har en avtale. Denne fint balanserte enigheten vil øke handelen med én av Asias mest dynamiske økonomier. Avtalen setter en ny, bedre og mer moderne modell til grunn for frihandelsavtaler mellom EU og utviklingsland, og etablerer en god standard for handelsrelasjoner mellom EU og Sørøst-Asia generelt, sier Malmström i en uttalelse.

Kommissæren peker på at EU har over 31 millioner arbeidsplasser som lever av eksport og at Vietnam med sin befolkning har 90 millioner mulige kunder for europeiske bedrifter.

Det er ventet at avtalen mellom EU og Vietnam vil tre i kraft i 2017 eller 2018, ifølge Wall Street Journal.

Enigheten mellom EU og Vietnam kommer samtidig som USA jobber intenst med å få på plass sin egen avtale med en rekke land i regionen.

Norge, Sveits og EFTA kjører eget løp

Når EU nå ser ut til å ha halt en avtale i land, er det også godt nytt for dem som håper på en lignende avtale her hjemme. Siden Norge ikke er en del av EU, er vi ikke automatisk omfattet av avtalene EU inngår, men må forhandle individuelt eller sammen med EFTA-landene, som vi er en del av sammen med Sveits, Liechtenstein og Island.

– Enigheten mellom EU og Vietnam er godt nytt for Norge. Vi har vært i forhandlinger om en frihandelsavtale med Vietnam samtidig som EU, og dette er lovende for våre videre forhandlinger, sier næringsminister Monica Mæland i en uttalelse til E24.

Norge har vært vertskap for den 12. runden i forhandlingene mellom EFTA og Vietnam, og møtene ble holdt i Oslo i slutten av mai. Det neste møtet skal etter planen skje i midten av oktober i Hanoi.

– I sin avtale har EU og Vietnam kommet frem til gode resultater på områder som også vil være viktige i en avtale mellom Vietnam og Norge. Dette gjelder blant annet handel med varer, tjenester og offentlige innkjøp, sier næringsministeren, som nå håper Norge og EFTA får på plass en avtale snart:

– Nå bør det være gode utsikter til å ferdigstille en avtale med Vietnam i løpet av 2016. Dette vil i så fall innebære at de to avtalene vil kunne tre i kraft omtrent samtidig.

Næringsdepartementet opplyser til E24 at en frihandelsavtale mellom Vietnam og Norge (EFTA-landene) også vil inkludere landbruksvarer. Dermed kan vietnamesiske bønder trolig se frem til å få tilgang til flere store og kjøpesterke eksportmarkeder i EFTA-landene i årene som kommer.

Norge og EFTA-landene skal allerede ha blitt enige med Vietnam om rammene for handelsfasilitering, tvisteløsning og institusjonelle bestemmelser. Reglene rundt varehandel skal være noe av det som har vært det mest utfordrende å bli enige om så langt.

Arbeider med indisk avtale

Både EU og EFTA-landene (inkludert Norge) jobber også med å få på plass frihandelsavtaler med en rekke andre land i Asia. Det landet det kanskje knytter seg mest spenning til er India.

I midten av april i år dro næringsminister Monica Mæland selv til India i et forsøk på å få fart på forhandlingene. Opprinnelig håpet man egentlig å få på plass avtalen før valget i India i fjor vår, men det ble det ikke noe av. Etter det sto forhandlingene lenge bom stille.

– India er et gigantisk marked og det gir norsk næringsliv store muligheter, sa  næringsminister Monica Mæland til E24 før hun dro.

Ett problem for Norges del har imidlertid vært at Norge forhandler sammen med Sveits og de andre EFTA-landene. Sveits og India har lenge kranglet om hvordan avtalen skal håndtere intellektuell rettigheter, inkludert patentrettigheter. Dette er spesielt viktig for Sveits og deres store legemiddelindustri.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå