EU-kommisjonen utelukker ikke oste-straff

EU-kommisjonen vurderer å be om en domstolsavgjørelse om den norske ostetollen og tar heller ikke sanksjonsmuligheten av bordet.

<p><b>KAN GÅ RETTENS VEI:</b> EU vil overveie alle muligheter som finnes, også en tur innom domstolen, dersom Norge endrer tollsatsene som planlagt, skriver landbrukskommissær Dacian Ciolos.</p>

KAN GÅ RETTENS VEI: EU vil overveie alle muligheter som finnes, også en tur innom domstolen, dersom Norge endrer tollsatsene som planlagt, skriver landbrukskommissær Dacian Ciolos.

I et svar til EU-parlamentets handelsutvalg understreker Kommisjonen igjen at den er sterkt imot endringen av tollsatsene i Norge.

– Kommisjonen vil, dersom endringen vedtas, undersøke mulighetene for domstolsprøvelse, står det i svaret som er ført i pennen av landbrukskommissær Dacian Ciolos.

– Med hensyn til mulige sanksjoner eller gjengjeldelsestiltak vil Kommisjonen overveie alle de muligheter som foreligger hvis endringen vedtas, heter det videre.

Klage

Det er EU-parlamentarikeren og den tidligere danske næringsministeren Bendt Bendtsen som sammen med handelsutvalget klaget Norge inn for Kommisjonen. Han er fornøyd med svaret.

– Jeg håper at Kommisjonen svært snart gir igjen med samme mynt og forhøyer tollen på import av norsk laks. En ting er sikkert – kampen mot den norske tollmuren fortsetter, sier han i en pressemelding.

– Jeg skjønner ikke at norske politikere er villige til å spille russisk rulett med den norske fisken, framholder han overfor Dagbladet uten at Kommisjonen nevner faren for sanksjoner mot norsk fiskeeksport.

Rabalder

Det er Norges endring fra kronetoll til prosenttoll på visse oster og kjøttprodukter som har skapt rabalder. EU-kommisjonen har ved flere anledninger anklaget Norge for å bryte med intensjonen i EØS-avtalen og dens artikkel 19 om liberalisering av handel med landbruksprodukter.

– Forslaget fra den norske regjeringen om å omlegge fra spesifikk toll til verditoll strider mot ånden i denne artikkelen, skriver Kommisjonen igjen i svaret til Parlamentet.

LES OGSÅ:

Norge avviser EU-press

Prishopp på ost i norske butikker

Dansker reagerer på Tines ønske om økt ostetoll

På forsiden nå