EUs finansministre vil ha ny europeer i IMF

Finansministrene i EU vil forsøke å samle seg bak en felles kandidat til å overta som sjef for Det internasjonale pengefondet (IMF) etter Christine Lagarde.


<p><b>NY ROLLE:</b> Franske Christine Lagarde er nominert til å overta som president for Den europeiske sentralbanken (ESB). Hun går dermed av som sjef for Det internasjonale pengefondet (IMF).</p>

NY ROLLE: Franske Christine Lagarde er nominert til å overta som president for Den europeiske sentralbanken (ESB). Hun går dermed av som sjef for Det internasjonale pengefondet (IMF).

IMF har hatt elleve sjefer siden opprettelsen i 1945. Alle elleve har vært fra Europa, mens presidentene i Verdensbanken har vært fra USA.

Den tradisjonen vil EU nå kjempe for å bevare. Det bekreftet ministre fra flere medlemsland på vei inn til EUs finansministermøte i Brussel tirsdag.

Et arbeid er allerede i gang på bakrommet for å koordinere innsatsen. Målet er at europeiske land skal samle seg bak én felles kandidat, slik at denne kandidaten stiller sterkere i konkurransen når franske Christine Lagardes etterfølger skal velges.

I spekulasjonene er flere navn blitt nevnt:

* Nederlands tidligere finansminister Jeroen Dijsselbloem, som var president for eurogruppen fram til i fjor

* Finlands tidligere statsminister Alexander Stubb, som i dag er visepresident i Den europeiske investeringsbanken (EIB)

* Storbritannias sentralbanksjef Mark Carney, som riktignok er canadisk, men som også har britisk og irsk pass

* Bulgarske Kristalina Georgieva, som i dag er administrerende direktør i Verdensbanken

Christine Lagarde går av som IMF-sjef fordi hun er nominert til å overta som ny president for Den europeiske sentralbanken (ESB) etter italienske Mario Draghi.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå