Her er EUs plan for å redde Iran-avtalen

Europeiske land har en rekke alternativer oppe til vurdering for å kontre amerikanske sanksjoner mot Iran. Men det er usikkert om tiltakene vil virke. 


<p><b>GIR IKKE OPP:</b> EUs utenrikssjef Federica Mogherini jobber for å redde stumpene av Iran-avtalen etter at USA takket for seg.</p>

GIR IKKE OPP: EUs utenrikssjef Federica Mogherini jobber for å redde stumpene av Iran-avtalen etter at USA takket for seg.

Et hektisk diplomati har pågått siden president Donald Trump bestemte seg for å trekke USA ut av atomavtalen og gjeninnføre sanksjoner mot Iran.

EU, Russland og Kina er nå alle i samtaler med iranerne for å prøve å redde stumpene. Håpet er at de skal klare å overtale Iran til å bli værende i atomavtalen til tross for nye straffetiltak fra amerikansk side.

I tillegg handler det om å beskytte næringslivet, som har investert tungt i Iran siden atomavtalen kom på plass.

Møter i Brussel

Tirsdag var Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif på besøk i Brussel. Der møtte han EUs utenrikssjef Federica Mogherini for å prøve å samle trådene etter flere dager med vanskelige diskusjoner på telefon.

Senere tirsdag var det planlagt et nytt møte mellom Zarif og Mogherini samt Frankrikes utenriksminister Jean-Yves Le Drian, Storbritannias utenriksminister Boris Johnson og Tysklands utenriksminister Heiko Maas.

– Godt og konstruktivt, oppsummerte Zarif etter det første møtet.

– Vi forberedte diskusjonene i kveld, og jeg mener vi er på riktig vei i arbeidet for å sikre at interessene til alle gjenværende parter i atomavtalen, spesielt Iran, ivaretas og garanteres, sa han.

Vanskelig situasjon

EUs utfordring er at det vil bli vanskelig å veie opp for de økonomiske skadevirkningene av USAs sanksjoner.

Sanksjonene kan dessuten ramme europeiske bedrifter direkte, og USA har aktivt oppfordret europeiske investorer til å begynne å trekke seg ut av Iran.

EU-kilder innrømmer at saken er vrien.

– Det fins ikke noen magisk løsning på dette. Det er svakheter ved samtlige alternativer, sier en sentralt plassert EU-tjenestemann som uttaler seg anonymt om diskusjonene.

USA har varslet at sanksjonene vil bli innfaset over en periode på tre til seks måneder. Europa har derfor tid til å tenke seg om, påpeker kilden.

– Vi har ikke panikk. Det er ikke noe ekstremt tidspress vi jobber under.

Tre hovedspor

Så langt har EUs forslag til mottiltak mot USA hovedsakelig gått langs tre spor:

  •  Det viktigste forslaget er såkalt blokkering. Det går ut på at EU vedtar en lov som forbyr europeiske selskaper og privatpersoner å etterleve de amerikanske sanksjonene. EU truet med slik blokkering i 1996 som svar på amerikanske sanksjoner mot Cuba.
  • Et annet spor er pengehjelp. EU vurderer for eksempel å la Iran få søke om midler fra Den europeiske investeringsbanken (EIB).
  • EU vurderer dessuten et fordypet energisamarbeid. Det blir diskusjonstema allerede denne uka når EUs klimakommissær Miguel Arias Cañete besøker landet.

I tillegg kan det komme nasjonale tiltak, spesielt for å sikre pengehjelp.

Toppmøte i Sofia

Atomavtalen blir også diskusjonstema når stats- og regjeringssjefene i EU samles til toppmøte i Bulgarias hovedstad Sofia onsdag kveld.

Det er ikke ventet konkrete vedtak fra møtet. Men lederne vil komme med et klart budskap om støtte til atomavtalen, opplyser EU-tjenestemannen.

– Det skal ikke etterlates noe tvil om at så lenge Iran overholder atomavtalen, vil også EU overholde den. Det er nøkkelbudskapet.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå