Slakter kriseavtalen

CANNES: Eva Joly mener Nicolas Sarkozy og Angela Merkel kun er opptatt av å bli gjenvalgt og at de derfor velger kortsiktige løsninger på eurokrisen.

- ET KONKURSBO: Eva Joly (67) mener Hellas må behandles som et konkursbo.
- ET KONKURSBO: Eva Joly (67) mener Hellas må behandles som et konkursbo.

Det forteller den norsk-franske presidentkandidaten i dette intervjuet med VG. Eva Joly mener den såkalte redningspakken til Hellas ikke løser problemene i eurosonen.

- Den avtalen er altfor streng. Den er vanvittig, og det vet de fleste. Dette er veldig korttenkt. Avtalen skal få Nicolas Sarkozy og Angela Merkel til å fremstå som de som reddet euroen, sier Joly.

- De er veldig opptatt av sitt gjenvalg. Det er demokratiets forbannelse, at lederne er så kortsynte at de ikke klarer å si «jeg blåser i om jeg blir gjenvalgt, dette problemet er viktigere enn meg».

Joly er De grønnes kandidat foran presidentvalget i Frankrike neste år.

Hun mener det er på høy tid at de europeiske lederne innser at det er umulig for Hellas å betale tilbake gjelden.

Derfor mener 67-åringen at det heller bør velges løsninger som gjør at kreditorene får igjen noe av pengene sine, enn at alt går tapt.

- Nicolas Sarkozy og Angela Merkel vil ikke forstå at de kommer til å tape mye mer ved å stå så hardt på kravene som de gjør nå, enn de ville gjort ved å være mer ettergivende.

- Du mener altså at krisepakken som nå skal innføres vil føre til at mer penger vil gå tapt enn om man hadde valgt en alternativ løsning?

- Ja.

- Slik vi holder på nå, så straffer vi oss selv.

Vil tape enormt

Joly mener det er uunngåelig at Hellas vil tape enormt med penger. Hun vil derfor ettergi mer av den greske gjelden med en gang, slik at de kan klare å komme seg ut av krisen. Joly mener topplederne i eurosonen dekker over realitetene i Hellas.

- Det er en konkurs, men det forsøker man å skjule. Hellas bør behandles som et konkursbo, hvor man forsøker å ha fortsatt drift, men her er det kortsiktige politiske hensyn som råder, sier Eva Joly.

Hun mener det er har vært et «uanstendig» press på den greske statsministeren Giorgos Papandreou og ønsker en mer rettferdig metode for å løse krisen.

- Jeg vil arbeide for å fortsette å hjelpe dem.

Kunne vært unngått

Mens Sarkozy og Merkel hastet fra møte til møte inne i konferansesenteret i Cannes, sluttet Joly seg til globaliseringsmotstandere som demonstrerte på grensen mellom Monaco og Frankrike.

Mens røde flagg med hammer og sigd vaiet i demonstrasjonstoget, som telte noen hundre personer, demonstrerte Joly mot det hun mener er løftebrudd av G20-landene i kampen mot skatteparadiser.

Den tidligere korrupsjonsjegeren mener krisen i Hellas kunne vært unngått hvis G20-landene hadde opprettholdt sine tidligere løfter om å få en slutt på skatteparadiser.

- Vi vet at det finnes 120 milliarder som tilhører grekere i Sveits. Dette er penger som selvfølgelig er unndratt beskatning. Om du beskatter 120 milliarder med 40 prosent, så finner du 48 milliarder. Det vil gjøre en forskjell, sier hun.

På forsiden nå