Får Vestens verste sentralbankjobb

- Island står overfor formidable utfordringer, sier den nye sentralbanksjefen.
<b>NYE SJEFER:</b> Islands nye sentralbanksjef Svein Harald Øygard (t.h.) sammen med sin nestsjef Arnór Sighvatsson på dagens pressekonferanse.
NYE SJEFER: Islands nye sentralbanksjef Svein Harald Øygard (t.h.) sammen med sin nestsjef Arnór Sighvatsson på dagens pressekonferanse.

- Det er med stor ydmykhet jeg tar på meg oppgaven. For en økonom er det en stor utfordring, sier Svein Harald Øygard.

Utenfor det bunkerslignende bygget til den islandske sentralbanken ligger det nysnø og det blåser kaldt. Inne sitter Øygard på en pressekonferanse og forklarer hvorfor han har den rette erfaringen til å være Islands nye sentralbanksjef og lede landet ut av den finansielle orkanen som ryster øya.

- Jeg har jobbet i Finansdepartementet både som byråkrat og politiker. Blant annet har jeg har erfaring fra valutakrisen og den økonomiske krisen i Norge, sier Øygard.

Les også: Svein Harald Øygard ny sentralbanksjef på Island

15 år som konsulent

Etter 15 år som konsulent i McKinsey sa han opp denne jobben i dag.

Dagens pressekonferanse ble ironisk nok holdt i et rom uten vinduer, samtidig som Island måtte se ut av landet for å finne sin vikarierende sentralbanksjef.

- Utfordringene for Island er formidable, men det er mange underliggende forhold som er sterke, sier Øygard.

Han ramser opp tre viktige punkter:

  • Det var overskudd på statsbudsjett før krisen
  • Arbeidskraften er høyt utdannet
  • Islendinger er vant til å jobbe hardt og dra sammen

Må få orden på kronen

Ikke desto mindre tar Øygard over sentralbanken samtidig som Island er i dyp krise. Blant annet er den islandske kronen sendt i bakken.

- Den største utfordringen er å skape tillit til den islandske kronen og styrke den. Det kan legge grunnlaget for å lette på kontrollen på valuta inn og ut av Island, sier Øygard.

- En annen sentral utfordring er på få orden på islandske banker og få etablert et fungerende kredittmarked, sier han.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities kjenner Øygard godt, og mener landsmannen har ekstreme utfordringer i sin nye jobb.

- Island går nå gjennom en sjokkterapi, som knapt noe vestlig land har opplevd tidligere. Men så har knapt noe land vært vanskjøttet på samme måte gjennom den økonomiske politikken, sier Andreassen.

Han legger til at Øygard har alle de rette kvalifikasjonene for å gjøre jobben.

Flere nyheter på E24.

På forsiden nå