- Arbeidsmarkedet er langt fra normalt

Vi kan ikke være sikre på at bedringen i arbeidsmarkedet vil vedvare, sier Ben Bernanke, sentralbanksjef i USA.

BEKYMRET FOR ARBEIDSMARKEDET: Sentralbanksjef Ben Bernanke mener mye fortsatt gjenstår før arbeidsmarkedet i USA kan kalles normalt. Her er han avbildet under et foredrag 23. mars 2012 i Washington
BEKYMRET FOR ARBEIDSMARKEDET: Sentralbanksjef Ben Bernanke mener mye fortsatt gjenstår før arbeidsmarkedet i USA kan kalles normalt. Her er han avbildet under et foredrag 23. mars 2012 i Washington

- Tilstanden i arbeidsmarkedet er ennå langt fra normal, uttalte sentralbanksjef Ben Bernanke i Federal Reserve i en tale mandag.

Dette skyldes først og fremst at etterspørselen ennå er svak, og ikke strukturelle årsaker som at arbeidsevnen er for lav i arbeidsstyrken, ifølge sentralbanksjefen.

Derfor vil en ekspansiv pengepolitikk, med styringsrente nær nullpunktet, kunne bidra til bedring i arbeidsmarkedet.

- Hva vil føre til flere ansettelser, og dermed også ytterligere nedgang i arbeidsledigheten? Det korte svaret er raskere økonomisk vekst, sa Bernanke.

Sterk jobbvekst

I februar ble det skapt 227.000 flere jobber i USA, ifølge myndighetenes månedlige rapport om sysselsettingen utenfor landbruket, kalt «non-farm payrolls».

Dermed ble det for tredje måned på rad ble skapt over 200.000 nye jobber i USA.

De siste seks månedene har også arbeidsledigheten i USA dalt. Fra å stange mot tosifrede tall, er den nå nede i 8,3 prosent.

Les også: - Sterkeste arbeidsmarked på 12 år i USA

- Det virker som at jobber skapes, antall oppsigelser innenfor den offentlige sektoren bremses og husholdningenes forventninger til arbeidsmarkedet har blitt lysere.

Bernanke mener like fullt det er for tidlig å senke skuldrene. Han viser til at gruppen som er langtidsledige ennå er uvanlig stor.

I tillegg antallet jobber og arbeidstimer fortsatt godt under toppnivåene som ble nådd i forkant av finanskrisen. Dette gjelder også om man justerer for vekst i den totale arbeidsstyrken.

- Vi kan ikke være sikre på at den farten vi har sett i gjeninnhentingen i arbeidsmarkedet vil vedvare, sa Bernanke.

Les hele foredraget på Federal Reserve sine sider her.

Positive tegn
De siste månedene har et bredt spekter av indikatorer antydet at arbeidsmarkedet i USA er i bedring.

Det er imidlertid en mulighet for at deler av oppgangen er en reversering av usedvanlig store nedskjæringer i slutten av 2008 og i løpet av 2008, påpeker Bernanke.

Bedriftene kan ha sagt opp flere enn det viste seg å være nødvendig, av frykt for en enda mer alvorlig resesjon, og deler av oppsvinget kan skyldes at denne frykten ikke har blitt en realitet.

- I den grad denne reverseringen er gjennomført, kan det hende at tilsvarende bedringer i ledighetsraten vil kreve en raskere vekst i produksjonen og i etterspørselen fra forbrukere og bedrifter, sa Bernanke.

Les også: Korteste trygdekø i USA på fire år

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå