Feil i 290.000 selvangivelser

Skatteetaten har ikke klart å få med opplysninger om aksjefond og obligasjonsfond.

SENDES UT I DISSE DAGER: Snart ligger selvangivelsen i postkassen. Her fra trykkingen av fjorårets selvangivelser.
SENDES UT I DISSE DAGER: Snart ligger selvangivelsen i postkassen. Her fra trykkingen av fjorårets selvangivelser.

I år er det ekstra viktig å kontrollere opplysningene som kommer i selvangivelsen.

I en pressemelding varsler Skatteetaten at en del opplysninger om aksjefond og obligasjonsfond som etaten har mottatt, er ikke kommet med.

Dette berører rundt 270.000 skatteytere, ifølge pressemeldingen.

- Skattyterne som dette angår, vil om kort tid motta et brev fra Skatteetaten. For de aller fleste er dette brevet bare til orientering, de trenger ikke foreta seg noe, sier Jan Christian Sandberg, avdelingsdirektør i Skattedirektoratet, i pressemeldingen.

Opplysningene som ikke er blitt forhåndsutfylt i selvangivelsene gjelder aksjefond og obligasjonsfond, samt om kundeutbytte fra en stiftelse. Manglende opplysninger kan være på gevinst, tap, formue eller utbetaling.

Altinn-trøbbel: Mange får ikke sjekket selvangivelsen

Kommer i oppgjøret

I meldingen fremkommer det at selv om opplysningene ikke er med i selvangivelsen som i disse dager blir sendt ut til skatteyterne, så vil de komme med i det endelige skatteoppgjøret.

«Det betyr at de fleste av disse skattyterne ikke trenger å levere selvangivelsen. Det de må gjøre er å sjekke at beløpene i årsoppgavene for aksjefond og obligasjonsfond som de fikk i januar, er riktige. Det er disse beløpene som er rapportert inn til Skatteetaten, og som vil tas med i skatteoppgjøret,» heter det i pressemeldingen.

Flere feil

Skatteetaten har også avdekket enkelte andre mangler og feil. Dette omfatter noe over 20.000 selvangivelser.

Det betyr at Skatteetaten selv har avdekket feil og mangler i 290.000 selvangivelser.

I de tilfeller Skatteetaten selv avdekker at det er feil i selvangivelsen vil skatteyteren motta et brev om forholdet.

«Noen mangler opplysninger om lønns- og trekkoppgaver. Det er også slik at noen av dem som i år skulle hatt forhåndsutfylt informasjon om gevinst og tap på aksjer, kan ha få feil eller mangler på selvangivelsen,» heter det i pressemeldingen.

Kommunikasjonsdirektør Astrid Bugge Mjærum i Skattedirektoratet beklager feilen.

- Vi er lei oss for dette, men kan berolige med at vi ordner opp, sier hun til E24.

Hun viser til at det er store mengder data som overføres til myndighetene i forbindelse med utarbeidelsen av de forhåndsutfyte selvangivelsene.

For 2011 har Skatteetaten mottatt over 57 millioner grunnlagsdata.

- Det vil være noen mindre feil eller mangler, og vi passer alltid på å varsle skattyter og rette opp feilen. I år er det dessverre slik at nesten 300 000 skattytere får selvangivelser som mangler noen opplysninger, sier Mjærum.

Fokus Bank-tabbe

Men det er ikke bare Skatteetaten som har gjort feil i forbindelse med selvangivelsen.

Mandag ettermiddag ble det kjent at Fokus Bank er i ferd med å informere mange av sine kunder om at de har rapportert inn gale tall til Skatteetaten. Det er opplysninger om formue og gjeld som rett og slett kan være feil.

Les også: 24.000 bankkunder rammet av feil i selvangivelsen

Totalt er 1 av 10 kunder i Fokus rammet av feilen, og det betyr at 24.000 personer nå blir bedt om å gå nøye gjennom opplysningene i selvangivelsen og kontrollere opp mot årsoppgaven de har mottatt fra banken.

Les også: Tirsdag kan du sjekke skatten

Les også: Skattesnytere forsøker å unndra millioner rundt nyttår

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå