Fersk Nordea-rapport: Kan klare oss med en oljepris på 50 dollar

Oljebremsen vil tynge veksten i norsk økonomi like kraftig neste år. Men krise blir det ikke, ifølge fersk rapport.


<p><b>OLJEBREMS:</b> Nå som impulsen fra oljesektoren har begynt å dra veksten i norsk økonomi ned, må andre deler av økonomien levere. Det tror Nordea Markets at de klarer.<br/></p>

OLJEBREMS: Nå som impulsen fra oljesektoren har begynt å dra veksten i norsk økonomi ned, må andre deler av økonomien levere. Det tror Nordea Markets at de klarer.

– Det blir et svakt år, sier makrostrateg Joachim Bernhardsen i Nordea Markets til E24.

Bankens makroteam publiserte i ni-tiden onsdag morgen sine ferske prognoser for norsk økonomi, i rapporten «Økonomisk utsyn».

Bakteppet er en norsk oljenæring som er inne i en kraftig brems, og usikkerheten er stor rundt hvor hardt oljebremsen vil ramme en særdeles oljesmurt norsk økonomi (se faktaboks).

Selv med en oljepris på 50 dollar fatet tror økonomene i Nordea at norsk økonomi kan klare seg greit.

– Tross en lav oljepris er hovedbildet at det faktisk kan gå greit for norsk økonomi. Jeg tror ikke på en krise i norsk økonomi, men det vil bli et svakt år også i 2016, sier Bernhardsen.

Tallknuserne venter at verdiskapningen i norsk økonomi, målt ved brutto nasjonalprodukt (BNP) på fastlandet, vil vokse 1,4 prosent neste år – det samme som forventningen er for 2015.

Lav oljepris – lenger

Nordea har en oljeprisprognose som sier at prisen sakte, men sikkert vil krype oppover de neste årene.

Tirsdag ettermiddag sneiet oljeprisen under 40 dollar fatet for første gang på nær 7 år. Få har forutsett at oljeprisen ville være på så lave nivåer når vi begynner å se 2016 i horisonten.

– Det er nå utsikter til at oljeprisen vil være lav enda lenger enn vi så for oss da den falt i fjor høst, sier Bernhardsen.

Nordea har en forventning om en oljepris som i snitt vil koste 55 dollar neste år (med en kvartalsvis utvikling på henholdsvis 50, 53, 56 og 59 dollar fatet), før den vil nå 70 dollar i slutten av 2017.

De viktige oljeinvesteringene venter Nordea vil falle 15 prosent i år, 10 prosent neste år og fem prosent i 2017.

Makrostrateg Joachim Bernhardsen i Nordea Markets
Makrostrateg Joachim Bernhardsen i Nordea Markets

Litt høyere ledighet

Makroteamet spår en ledighet som topper ut på 4,9 prosent i 2017, målt ved SSBs arbeidskraftsundersøkelse (AKU).

Men utviklingen vil fortsette å være skjev fremover.

For mens arbeidsledigheten har skutt opp i de oljetunge regionene, har ledigheten faktisk minket i Norge dersom man tar ut trøbbelfylkene Rogaland, Hordaland, Møre og Romsdal og Vest-Agder.

– Dette sier noe om det asymmetriske sjokket som har truffet økonomien, sier Bernhardsen.

Todelt økonomi

Enn så lenge har effektene av den kraftige oljenedturen stort sett vært forbeholdt oljebransjen. De fryktede smitteeffektene har vært relativt begrenset.

En oljepris i kjelleren har hatt positive effekter på bransjer som ikke er tilknyttet oljebransjen, blant annet fordi kronekursen er kolossalt svekket og at det er utsikter for at styringsrenten blir enda mer rekordlav.

Nordea ser i all hovedsak tre faktorer som gjør at oljebremsen ikke blir tøffere neste år:

** Den tradisjonelle eksporten har fått et løft som følge av kronesvekkelsen.

** Utsikter for lavere renter vil bidra til at konsumet i norske husholdninger holder seg oppe.

** Finansminister Siv Jensen vil ikke knipe igjen lommeboken. Nordea venter en høyere vekst i offentlig pengebruk.

To rentekutt

Nordea har et mer pessimistisk syn på utviklingen i norsk økonomi enn vår egen sentralbank.

Det gjør at økonomene venter at Norges Bank vil kutte renten to ganger neste år. Det vil bringe styringsrenten så langt ned som til 0,25 prosent.

– Det er ikke langt igjen til null?

– Det er det ikke. Det kan gå dårligere enn vi venter, og da kan rentevåpenet fort bli brukt opp. Vi kan ikke utelukke nullrente i Norge.

«Vi» er største risiko

Om lag halvparten av verdiskapningen i norsk økonomi er det Ola og Kari Nordmann som står for.

I tredje kvartal kom det signaler på at oljebremsen var i ferd med å ramme det aller verst tenkelige, nemlig deg og meg. Undersøkelser viser videre at tilliten til norsk økonomi er på rekordlave nivåer.

Nordea ser for seg en lønnsvekst på 2,7 prosent i året til og med 2017, men tror ikke at en svakt voksende lønningspose alene vil være nok til at lommeboken legges i skuffen.

Bernhardsen peker blant annet på en relativt høy sparerate og utsikter for lavere rente som motargumenter for en skarp brems i husholdningenes konsum.

– Det ser ikke «halvgalt» ut for forbruket. De fundamentale forholdene tilsier at dette skal fortsette opp. Men om vi skrur igjen kranen, da vil det gå betydelig dårligere enn vi venter, sier han, og legger til:

– Dette er nok den største risikofaktoren for norsk økonomi.

Redd for å miste jobben? Hos Dine Penger+ kan du lese om hva arbeidsledighetsforsikringen dekker

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå