Tørkeperiode senket BNP fra juli til august

SSB har publisert den andre månedlige målingen av BNP. Den viste et fall på 0,2 prosent fra juli til august.

Bruttonasjonalprodukt falt 0,2 prosent fra juli til august, viser SSBs andre månedlige BNP-måling. Nordea ventet en vekst på 0,2 prosent.

SSB måler samtidig en BNP-vekst på 0,6 prosent i perioden juni til august, da sammenlignet med forrige tremånedersperiode.

Fallet i fastlands-BNP forklares hovedsaklig med svake tall fra jordbruket, som følge av en lag tørkeperiode. Det har også kommet svake tall knyttet til fiskeri. Sammen trakk de to næringsområdene ned fastlandsveksten nær 0,5 prosentpoeng i august, skiver SSB.

Det største bidraget til tremånedersveksten kom fra akvakultur, tjenester knyttet til IKT og informasjonstjenester, i tillegg til forretningsmessig tjenesteyting, ifølge SSB.

Makroøkonom Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets konsentrerer seg mest om tremånedersveksten, fordi månedstallene kan svinge veldig mye.

– Tremånedersveksten holder seg greit oppe. Og er greit i tråd med forventningene til Norges Bank. Derfor tror jeg ikke disse tallene medfører at Norges Bank endrer sine planer, sier Strøm Fjære til E24.

Norges Bank forventer en vekst på 0,7 prosent i tredje og i fjerde kvartal. Altså marginalt over BNP-veksten målt av SSB i tredje kvartal.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå