Signerer samarbeidsavtale med Filippinene

Næringsminister Monica Mæland vil øke handelen med Filippinene.


<p><b>VIL HANDLE:</b> Næringsminister Monica Mæland håper Norge kan øke handelen med Filippinene fremover.</p>

VIL HANDLE: Næringsminister Monica Mæland håper Norge kan øke handelen med Filippinene fremover.

Mandag undertegnet næringsminister Monica Mæland en samarbeidsavtale med Filippinene. Ministeren håper avtalen kan bli grunnlaget for en frihandelsavtale.

- Selv om handelen i dag er begrenset, har den økt betydelig de siste årene. Jeg mener det ligger et stort potensial for norsk næringsliv i det filippinske markedet, sier næringsminister Monica Mæland i en pressemelding mandag.

Handelen mellom Norge og Filippinene øker raskt. Norsk eksport til Filippinene er seksdoblet siden 2007.

I 2012 eksporterte Norge varer og tjenester for 808 millioner kroner til Filippinene. Vareimporten fra Filippinene utgjorde 298 millioner kroner. De viktigste importartiklene er plast, elektronikk, maskiner og tekstiler.

Forutsetning for utvikling

- Økt handel og integrering i verdensmarkedet er en forutsetning for videre utvikling. Denne samarbeidserklæringen legger til rette for økt samhandel og etablerer et forum for å diskutere tettere økonomisk samarbeid, sier Mæland.

Hun understreker at Asia generelt vil bli et viktig område for norsk næringsliv i fremtiden. 

Ekspansjon

For få uker siden varslet Mæland at Norge også skal fokusere på ekspansjon i Afrika, og at handelsavtaler i både Asia og Afrika vil bli viktig fremover.

- Det bidrar det til en utvikling i landene som er basert på egne inntekter, og ikke penger de får i overføringer. Det er mye bedre å skape virksomhet i u-land. Handel fremmer samfunnsutviklingen i utviklingsland, sa hun til VG.

Mæland mener flere norske bedrifter nå bør satse i Afrika.

- Asia har allerede fått mye oppmerksomhet, og målet må være en tilsvarende vekst i Afrika.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå