Finans Norge vil ha oversikt over forbruksgjeld

Finans Norge har søkt konsesjon om å drive et gjeldsregister. Hensikten er å få oversikt over nordmenns forbruksgjeld.


<p><b>NY MINISTER:</b> Linda Hofstad Helleland (H) skiftet nylig fra kulturdepartementet til å bli barne- og likestillingsminister. hennes nye departement skal i løpet av det neste halvåret behandle konsesjonssøknadene om gjeldsregister.</p>

NY MINISTER: Linda Hofstad Helleland (H) skiftet nylig fra kulturdepartementet til å bli barne- og likestillingsminister. hennes nye departement skal i løpet av det neste halvåret behandle konsesjonssøknadene om gjeldsregister.

Regjeringen ønsker å få på plass et gjeldsregister som skal gi banker informasjon om hvorvidt en lånesøker har forbruksgjeld.

I dag har ikke banker oversikt over slik gjeld, med mindre kunden selv opplyser om den.

Finans Norge og Evry har begge søkt konsesjon.

Sterk vekst i forbrukslån er årsaken til at myndighetene vil ha et slikt register på plass. Én utfordring kan være at en boliglånssøker har tatt opp mye forbrukslån for å oppfylle kravet til egenkapital i forbindelse med boligkjøp.

Nordmenns samlede forbrukslån har økt fra 39 milliarder kroner i 2008 til 100 milliarder kroner i 2017, ifølge Finanstilsynet, som flere ganger har advart mot utviklingen.

– Den sterke økningen i forbrukslån gir grunn til uro. For mange husholdninger kommer opptak av forbrukslån i tillegg til annen gjeld og kan påføre enkeltpersoner og husholdninger store belastninger, sa finanstilsynsdirektør Morten Baltzersen i fjor sommer.

Krav til betjeningsevne, maksimal samlet gjeldsgrad og avdragsbetaling inngår i tilsynets nye retningslinjer for forbrukslån, som kom i fjor.

Forbrukslån utgjør bare 3 prosent av husholdningenes gjeld, men 14 prosent av de samlede renteutgiftene.

Barne- og likestillingsdepartementet skal i løpet av det neste halvåret behandle konsesjonssøknadene.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå