Fra solid til kollaps på én uke

For bare én uke siden sendte Kaupthing Bank ut en epost som forsikret kundene om at banken var solid.

Situasjonen for Kaupthing har snudd ekstremt raskt.

Mandag forrige uke sendte banken ut en epost til sin norske kunder om at banken er solid - nå er den underlagt kontrollen til islandske myndigheter.

"Kaupthing Banks posisjon er meget god slik at banken har ikke behov for assistanse fra den islandske regjeringen slik en annen islandsk bank nylig fikk", het det i eposten fra banken mandag forrige uke.

"Kaupthing Bank er finansielt solid. Rundt halvparten av bankens kapitalbehov er dekket inn gjennom kundeinnskudd, hvilket er på linje med en rekke andre nordiske banker. Finansieringen av Kaupthing Banks virksomhet er også godt variert og sammensatt både med hensyn til type finansieringskilde og løpetid".

Eposten var signert informasjonsdirektør Jonas Sigurgeirsson sentralt i Kaupthing Bank.

Les også: Tar kontroll over Kaupthing

Les også: Kaupthing-kunder dårligere sikret

Les også: Garanterer for norske Kaupthing-kunder

Slik snudde det

Kaupthing skriver i en pressemelding at styret i et møte 25. og 26. september anså situasjonen for banken som solid, til tross for urolighetene i finansmarkedet. Banken hadde sågar planlagt å kjøpe tilbake sine egne obligasjoner som hadde falt i kurs.

Ting begynte imidlertid å gå på tverke da den islandske staten kjøpte seg inn i Glitnir og fikk en eierandel på 75 prosent.

"Dette utløste en serie av begivenheter som ingen forutså eller hadde mulighet til å kontrollere", skriver Kaupthing i melding. Kredittratinger ble kuttet, den islandske kronen stupte og investorer dumpet investeringer på Island.

Det ble enda verre da britiske innskytere begynte ta ut innskuddene av Landsbankis Icesave og det smittet over på Kaupthing internettbank, Kaupthing Edge, i Storbritannia.

Det toppet seg da Storbritannia onsdag meldte at det kommer til å saksøke Island for ikke å oppfylle sine garantier overfor britiske innskytere. Kaupthing Edge ble satt under styring av britiske myndigheter, og så ble også Kaupthings hovedbank i Storbritannias Kaupthing Singer & Friedlander satt under admnistrasjon av myndighetene.

Dermed var Kaupthing Singer & Friedlander i brudd med låneavtaler og i praksis konkurs, og så forsvant også morbanken på Island under myndighetens kontroll.

Overrasket

I Kaupthings norske ledelsen kom utviklingen tydeligvis som en overraskelse.

- Dette kom like mye som et sjokk på oss som for alle andre og nå jobber vi iherdig med å kartlegge hva dette vil bety. Først og fremst for våre kunder, men selvfølgelig også for våre ansatte, sier markedssjef i Kaupthing, Christian Almskog til E24.

Les også: Kaupthing-kunder tømmer sparekontoene

Flere nyheter på E24.

På forsiden nå